Capitolul I.
Art.1. Federaţia Română de Oină a fost fondata in anul 1932, devenind persoana juridica de drept privat, de utilitate publica, in anul 2002, prin reorganizarea dispusa de Legea nr. 69 din 28 aprilie 2000 (actualizata) a educatiei fizice si sportului.
Federaţia Română de Oină, denumita in continuarea F.R.O, functioneaza in baza Legii nr. 69 din 28 aprilie 2000 (actualizata) a educatiei fizice si sportului, H.G. nr. 884/2001 pentru aprobarea Regulamentului de punere in aplicare a dispozitiilor Legii educatiei fizice si sportului nr. 69/2000, O.G. nr. 26/2000 (actualizată), cu privire la asociatii si fundatii, a propriului statut şi se află sub incidenţa Ordinului nr.954/B/C/ din 26 aprilie 2000 pentru aprobarea Regulamentului privind organizarea Registrului Asociaţiilor si Fundaţiilor, Registrului Federaţiilor şi Registrului Naţional al Persoanelor Juridice fără scop patrimonial.
Federaţia Română de Oină deţine în condiţiile legislaţiei în vigoare, Certificatul de Înscriere a Persoanei Juridice Fără Scop Patrimonial eliberat de Tribunalul Bucureşti-Sectia a III-a Civila cu nr. 39 din 19.03.2002 şi Certificatul de Identitate Sportivă nr. 0000834 din 04.07.2002 eliberat de Ministerul Tineretului si Sportului.
F.R.O are steag, emblema şi insigna proprii pentru care in prezent au fost demarate procedurile in vederea recunoasterii de O.S.I.M.
Primul joc oficial de oină s-a desfăşurat la Bucureşti in anul 1893, iar primul regulament de desfăşurare a unei competiţii oficiale de oină la nivel national, a fost elaborat de SPIRU HARET –Ministrul Învăţământului şi Cultelor si a fost tipărit în anul 1898.
Federaţia Română de Oină este persoană juridică de drept privat, de utilitate publică, autonomă, nonguvernamentală, apolitică şi fără scop lucrativ.
Federaţia Română de Oină este federaţie sportivă naţională constituită prin asocierea cluburilor sportive cu secţii de oina şi a Asociaţiilor judeţene de oina şi a Municipiului Bucureşti, afiliate şi recunoscute conform legii.
Sediul Federaţiei Română de Oină este în Constanţa, Aleea Magnoliei, nr.2, Bl.L.4, cam.207, jud. Constanţa.
Durata de funcţionare a F.R.O. este nelimitată.
Scopul F.R.O. constă în organizarea, conducerea, dezvoltarea şi controlul activităţii sportive de oină pe întreg teritoriul României, precum şi în promovarea sportului naţional pe plan extern.
Atribuţiile F.R.O. sunt stabilite conform legislaţiei în vigoare, aprobate în Adunarea Generală şi prevăzute în propriul statut.
Federaţia Română de Oină este un organism naţional, care nu admite discriminări politice, religioase, rasiste, de naţionalitate, sex sau profesie, acţionând totodată pentru prevenirea şi combaterea violenţei, precum şi pentru promovarea sportului şi a fairplay-ului.
Capitolul II.
ORGANIZAREA FEDERATIEI ROMANE DE OINA.
Sectiunea 1.
STRUCTURA ORGANIZATORICA.
Art.2. Federatia Romana de Oina este structura sportiva nationala constitutita prin asocierea cluburilor sportive si asociatiilor judetene si a municipiului Bucuresti, afiliate si recunoscute, care respecta Statutul si regulamentele sale.
Art.3. Federatia Romana de Oina este constituita din:
Organele de conducere;
Comisiile centrale;
Structuri sportive afiliate.
Sectiunea 2.
FEDERATIEI ROMANE DE OINA.
Art. 4. Federatia Romana de Oina este condusa de:
Adunarea Generala;
Biroul Federal;
Comitetul Executiv.
Art. 5. Adunarea Generala este autoritatea suprema a F.R.O si este constituita din membrii afiliati cu drept de vot.
Art. 6. Biroul Federal este ales pe o perioadă de 4 ani de către Adunarea Generala. Este format din 9 membri şi are următoarea structură:
Art. 7. Comitetul Executiv se constituie pentru soluţionare operativă a problemelor urgente şi neprevăzute care apar între 2 (doua) şedinţe ale Biroului, iar convocarea acestuia nu este posibilă în timp util.
Comitetul Executiv va fi format din:
Modul de constituire, organizare, atribuţii şi de desfăşurare a activitaţii lor sunt prevăzute în Statutul federaţiei.
Sectiunea 3.
STRUCTURA EXECUTIVĂ A
FEDERAŢIEI ROMÂNE DE OINĂ.
Art.8. Este asigurată de secretarul general al federaţiei şi preşedinţii comisiilor care îndeplinesc atribuţiile specifice funcţiilor lor prevăzute în Statutul F.R.O.
Persoanele menţionate anterior execută, organizează şi conduc activitatea cotidiană a federaţiei.
Secţiunea 4
ORGANE DE CONTROL.
Art. 9. Activitatea acestora este asigurată de comisia de cenzori care îndeplineşte atribuţiile prevăzute în Statutul F.R.O.
Secţiunea 5
COMISIILE CARE FUNCŢIONEAZĂ LA NIVELUL
FEDERAŢIEI ROMÂNE DE OINĂ.
Art. 10. În cadrul F.R.O funcţionează următoarele comisii:
Comisia centrala a antrenorilor;
Comisia centrala a arbitrilor;
Comisia centrala de competitii, legitimari, transferari si clasificari sportive;
Comisia de disciplina;
Comisia de cenzori;
Comisia de apel;
Comisia pentru mass media si tiparituri;
Comisia medicala si control antidoping;
Comisia de copii si juniori ;
Comisia de echipament, materiale si baze sportive ;
Comisia de relatii internationale;
Comisia juridica;
Comisia de istorie si statistica;
Comisia de proiecte si parteneriate ;
Corpul observatorilor.
Preşedinţii comisiilor, vor fi numiti de Birou, (cu exceptia Comisiei de cenzori care este aleasa de Adunarea generala) la propunerea secretarului general, iar membrii comisiilor sunt numiti de preşedinţi şi validaţi de Biroul Federal.
Pentru desfasurarea in conditii foarte bune a activitatii pe linie de oina Biroul poate aproba, la propunerea secretarului general, constituirea si a altor comisii centrale.
Atribuţiile comisiilor F.R.O şi numărul de membri al fiecărei comisii se stabilesc şi se aprobă de Biroul Federal şi se regăsesc în Regulamentele proprii, care constituie anexe la prezentul Regulament de Organizare şi Funcţionare.
Capitolul III.
ATRIBUTII, PRINCIPII SI REGULI PRIVIND DESFASURAREA ACTIVITATILOR.
Sectiunea 1
ATRIBUTIILE FEDERATIEI ROMANE DE OINA.
Art.11. Pentru îndeplinirea scopului propus si a obiectivelor sale, F.R.O. exercita, în principal, următoarele atribuţii şi competenţe:
Colaborează cu A.N.S, cu M.E.C. şi/sau cu instituţii din structura acestora pentru formarea, avansarea şi perfecţionarea specialiştilor în domeniu
ş) Reprezintă pe deplin drept activitatea de oină ce se desfăşoară în România în relaţiile acesteia cu autorităţile şi instituţiile locale sau centrale, precum şi cu terţi;
ţ) Stabileşte modelul de legitimaţie a jucătorului de oină si oficialilor F.R.O;
Art. 12. Federatia Romana de Oina poate îndeplini şi alte atribuţii stabilite de Adunarea Generală sau prevăzute de actele normative în vigoare.
Sectiunea 2
PRINCIPII SI REGULI PRIVIND DESFASURAREA ACTIVITATILOR.
Art. 13. Pentru realizarea obiectivelor si atributiilor in cadrul federatiei, se parcurge un ciclu functional ce angreneaza in mod esalonat si diferentiat, din punct de vedere al responsabilitatilor, atat elementele structurilor proprii cat si a structurilor afiliate.
Art. 14. Principiile care stau la baza activitatilor F.R.O si a structurilor afiliate sunt:
eficienta procesului decizional si oportunitatea acestuia;
asumarea responsabilitatilor individuale de catre conducerea F.R.O;
egalitatea importantei fiecarei structuri in raport cu celelalte.
Sectiunea 3
FUNDAMENTAREA SI LUAREA DECIZIILOR.
Art. 15 Fundamentarea deciziilor pentru conducerea F.R.O se realizeaza de catre comisii, potrivit domeniilor lor de activitate.
In procesul de fundamentare a deciziilor pot fi cerute puncte de vedere si de la structuri sau alte organe colective de analiza, precum si dela structurile afiliate, functie de nivelul de competenta al acestora fata de problematica adoptata
Art. 16. Factorii de decizie, functie de situatie, pot atribui temporar, prin delegare de competenta, indeplinirea atributiilor ce le revin, unor persoane desemnate de catre presedinte, in scris.
Art. 17. Pentru buna desfăşurare a activităţilor se poate aplica Instituţia Suspendării din funcţie care poate interveni de drept, prin acordul părţilor sau prin catul unilateral al uneia dintre părţi.
Pe durata suspendării prin act unilateral, atribuţiile persoanei respective pot fi îndeplinite de o altă persoană destinată special acestui scop.
Sectiunea 4.
PLANIFICAREA ACTIVITATILOR.
Art. 18. Planificarea reprezinta totalitatea activitatilor prin care se stabilesc si se detaliaza obiectivele, conceptia actiunii, resursele, problemele de timp si spatiu, formele si procedeele care privesc actiunile desfasurate de structuri pentru indeplinirea atributiilor din competenta.
Art. 19. Stabilirea si structurarea activitatilor pentru indeplinirea scopului si obiectivelor F.R.O se concretizeaza in calendarul competitional si planul de activitati anual intocmit de presedinte si supus aprobarii Biroului Federal, in baza propunerilor trasmise de structurile afiliate.
Sectiunea 5.
CONTROLUL SI EVALUAREA.
Art. 20. Controlul constitutie un ansamblu de activitati prin care sunt comparate performantele structurilor proprii si a celor afiliate cu obiectivele si standardele initiale, concomitent cu depistarea si eliminarea deficientelor constatate.
Art. 21. Federatia Romana de Oina organizează, conduce, controlează şi supraveghează activităţile şi competiţiile sportive oficiale la nivel naţional în baza statutului şi regulamentelor adoptate.
Art. 22. Controlul activitatii sportive a structurilor afiliate se executa de catre comisii sau persoane desemnate de Biroul Federal, secretarul general sau preşedintele F.R.O.
Art. 23. In procesul de planificare si organizare a activitatii de control se vor avea in vedere urmatoarele reguli:
Art. 24. Persoanele (comisiile) isi exercita autoritatea de control numai pe perioada pentru care au fost investite de catre Biroul Federal.
Art. 25 Problemele constatate si concluziile rezultate in urma controalelor, se prezinta in sedintele Biroului Federal.
Sectiunea 6.
ACTIVITATEA DE SECRETARIAT. ARHIVA.
Art. 26. Primirea si distribuirea corespondentei se realizeaza prin Secretarul General al F.R.O. Secretarul general prezinta corespondenta presedintelui F.R.O sau inlocuitorului legal in ziua primirii acesteia.
Toate documentele funcţie de primire-transmitere, se înregistrază în registrul special destinat acestui scop şi se aplică ştampila „F.R.O.-intrare”
Art. 27. Pe fiecare document dat spre rezolvare se va inscrie rezolutia, termenul (ziua, ora) si un scurt algoritm de solutionare.
Art. 28. Documentele promovate vor fi intocmite sintetic, redactate functie de nevoi din care unul se claseaza la arhiva federatiei. Promovarea lor se va face pe cale ierarhica, avand avizele tuturor structurilor de specialitate cu responsabilitati in domeniu.
Art. 29. Documentele de evidenţă a F.R.O. şi a structurilor afiliate vor fi înscrise în registre constituite în urma deciziei Biroului Federal. Evidenţa, mânuirea, păstrarea şi depozitarea acestora la nivelul federaţiei se face prin grija Secretarului General, iar la nivelul structurilor afiliate prin o persoană desemnată de conducerea acestora.
Art. 30. Arhiva: la nivelul F.R.O. se constituie prin grija Secretarului General, iar la structurile afiliate prin persoana desemnată de conducerea acestora pentru acest scop. Arhiva se întocmeşte pe an calendaristici fiind formată în principiu pe trei domenii de activitate: competiţii, finaciar – contabilitate şi corespondenţă. Funcţie de nevoi se pot constitui si alte dosare de evidenţă.
În situaţia existenţei unor documente clasificate acestora li se vor aplica prevederile legale privind protecţia informaţiilor clasificate.
Sectiunea 7.
MĂSURI PRIVIND LIBERUL ACCES LA
INFORMAŢIILE DE INTERES PUBLIC.
Art. 31. Asigurarea de către F.R.O. şi structurile afiliate a accesului la informaţiile de interes public se face din oficiu sau la cerere.
Art. 32. În scopul asigurării accesului oricărei persoane la informaţiile de interes public la nivelul F.R.O. se desemnează Secretarul General, iar la structurile afiliate o persoană desemnată de conducerea acestora.
Art. 33. Evidenţa articolelor furnizate se va ţine de către persoanele menţionate anterior într-un registru special destinat acestui scop.
În conformitate cu prevederile Legii nr. 544/2001, privind liberul acces la informaţiile de interes public, persoanele destinate aplicării acestui act normativ au obligaţia de a furniza date referitoare la :
actele normative care reglementează organizarea şi funcţionarea F.R.O. sau structurii respective;
structura organizatorică, atribuţiile structurilor, rogramul de funţionare, programul de audienţe;
numele şi prenumele persoanelor din conducerea F.R.O. sau structurii sportive afiliate şi ale persoanei responsabile cu difuzarea informaţiilor publice;
coordonatele de contact ale F.R.O. sau structurii sportive afiliate, respectiv: denumirea, sediul, numerele de telefon, fax, adresa e-mail şi adresa paginii de internet;
sursele finaciare, bugetul şi bilanţul contabil;
programele şi strategiile proprii;
liste cuprinzând documente de interes public;
lista cuprinzând categoriile de documente produse şi/sau gestionate potrivit legii;
modalităţi de contestare a deciziei conducerii F.R.O. sau a unei structuri afiliate în situaţia în care persoana se consideră vătămată în privinţa dreptului de acces la informaţiile de interes public solicitate.
Capitolul IV.
Art. 34. Controlul doping reprezintã procesul care include planificarea distribuirii testarilor, recoltarea şi manuirea de probe biologice, analiza de laborator, gestionarea rezultatelor, audierile şi apelurile.
La nivel naţional, controlul doping în competiţie şi în afarã competitiei este initiat, condus şi coordonat de Agenţia Nationala Anti-Doping.
Art.35. Respectarea prevederilor antidoping este urmarită de Comisia medicala si control antidoping, încălcarea acestora fiind adusă la cunoştiinţa Biroului Federal pentru luarea măsurilor ce se impun în condiţiile legii.
Comisia medicala si control antidoping este responsabilã cu prevenirea şi combaterea dopajului, transmitand structurilor afiliate datele datele primite pe linia controlului antidoping de catre Agenţia Nationala Anti-Doping, colaboreaza cu acesta punandu-i la dispozitie datele solicitate.
Art. 36. Federatia Romana de Oina este obligata sa comunice Agenţiei, la începutul fiecãrui an calendaristic, informaţii detaliate privind calendarul sportiv intern şi internaţional, precum şi planurile de pregãtire a echipelor şi sportivilor lor, cu precizarea exactã a locurilor şi orelor de desfãşurare, precum şi lista cu sportivii de nivel naţional/internaţional şi adresele acestora.
Federatia Romana de Oina are obligaţia de a comunica Agenţiei, cu cel puţin 5 zile înainte, orice modificare intervenita în calendarul sportiv sau în planul de pregãtire.
Capitolul V.
ORGANIZAREA ŞI DESFÃŞURAREA ACTIVITÃŢII DE ASIGURARE A ORDINII ŞI SIGURANŢEI SPECTATORILOR.
Art.37. Încălcarea prevederilor privind promovarea toleranţei şi fairplay-ului în sport va fi urmărită de Comisia de Disciplină, care va lua măsurile ce se impun, în corformitate cu regulamentele federaţiei şi comisiei naţionale de fairplay.
Art. 38 Federatia Romana de Oina sub directa îndrumare a Agenţiei Naţionale pentru Sport, împreunã cu cluburile sportive şi cu celelalte structuri cu atribuţii în domeniu iniţiazã şi desfãşoarã campanii de informare şi educare a populaţiei cu privire la obligaţiile care revin participanţilor, riscurile la care se pot expune prin implicarea în acţiuni de tulburare a ordinii în incinta arenelor sportive, precum şi la sancţiunile aplicabile în cazul încãlcãrii normelor stabilite pentru buna desfãşurare a competiţiilor şi jocurilor sportive.
Art. 39. Jandarmeria Românã sprijinã, sub toate formele, acţiunile preventive iniţiate de Federatia Romana de Oina şi desfãşoarã, împreunã cu Ministerul Educaţiei, Cercetãrii şi Tineretului, campanii educative în unitãţile de învãţãmânt preuniversitar, în scopul dezvoltãrii, în rândul elevilor, a spiritului civic şi a unui comportament prosocial.
Capitolul VI.
Art. 40. Afilierea reprezenta decizia luată de F.R.O, sau A.J.O, după caz, de a admite printre membrii săi o structură sportivă cu secţie de oina, în condiţiile prevăzute de Legea nr. 69 din 28 aprilie 2000 (actualizata) a educatiei fizice si sportului.
Calitatea de membru al F.R.O. se dobândeşte, prin efectul afilierii, ca urmare a hotărârii Adunării Generale, la propunerea Biroului.
Afilierea se face pe baza unei cereri tip emise de F.R.O. Cererea se depune la secretarul general al F.R.O, la ea anexându-se documentele prevăzute de lege.
După depunerea actelor, Biroul Federal hotărăşte afilierea cu titlu provizoriu a unui nou membru, in termen de 30 zile de la data inregistrarii cererii, pe care o supune spre aprobare primei Adunări Generale care decide afilierea definitivă.
Pentru a putea participa la competiţiile oficiale toate structurile trebuie să fie afiliate la F.R.O.
Art. 41. Între admiterea afilierii provizorii date de Birou şi supunerea ei spre aprobarea Adunării Generale, structura care a solicitat afilierea, are aceleaşi drepturi şi obligaţii ca orice membru afiliat, cu excepţia dreptului la vot. Se poate afilia orice club, Asociaţie judeteana de oina sau a Municipiului Bucuresti cu secţie de oină, legal constituită.
Art.42. Pentru afiliere este necesara parcurgerea urmatoarelor etape:
Cererea va contine, sub sanctiunea nulitatii, urmatoarele:
La cerere se atasaza urmatoarele inscrisuri doveditoare :
copie legalizata dupa Certificatul de inscriere in Registrul national al persoanei juridice, in cazul structurilor sportive, persoane juridice fara scop patrimonial;
Art. 43. Aprobarea afilierii structuri sportive va fi comunicata de federatie, asociatiei (clubului) sportive, prin A.J.O sau D.S.J de care apartine, in termen de 30 de zile de la data inregistrarii cererii.
Federatia va tine o evidenta a structurilor sportive afiliate pe judete, pastrand si actele de afiliere.
In baza comunicarilor federatei, A.J.O vor tine si ele evidenta structurilor sportive afiliate pe teritoriul respectiv.
In cazul cind cererea de afiliere a fost respinsa, federatia va restitui actele structuriii sportive respective, odata cu motivarea respingerii.
Capitolul VII.
Art. 44. Pentru litigiile de altă natură decât disciplinară, competenţele revin:
Art.45. Orice persoana care considera vatamanta intr-un drept al sau ori interes legitim printr-un act administrativ cu caracter individual emis de catre o structura sportiva poate face contestaţie, în cel mult 30 de zile de la data comunicãrii sau a luarii la cunostinta prin orice mod.
Contestaţiile se depun la Secretarul General al F.R.O şi se soluţioneazã de catre comisia cu atributii in domeniu.
Termenul de contestatie este de 30 de zile, socotit in „zile libere” in sensul ca nu se iau in calcul nici ziua cand a inceput, nici ziua cand s-a sfarsit termenul.
Termenul care se sfarseste intr-o zi de sarbatoare legala, sau cand serviciul (activitatea F.R.O) este suspendat/suspendata, se va prelungi pana la sfarsitul primei zile de lucru urmatoare.
In cazul cand contestatia nu s-a depus in termen, cel in cauza pierde dreptul la contestatie, iar actul administrativ contestat devine definitiv.
Contestatia va cuprinde in mod obligatoriu urmatoarele elemente:
a)numele si prenumele contestatorului;
b)locul unde isi desfasoara activitatea (structura sportiva);
c)numarul si data actului administrativ contestat;
d)data cand contestatorul a luat la cunostinta de actul administrativ contestat;
e)motivele, in fapt si in drept, pe care isi sprijina contestatia;
f)enumerarea actelor pe care le depune in sustinerea motivelor invocate;
g)semnatura si data contestatiei.
Comisia, inainte de a trece la judecarea fondului contestatiei, analizeaza daca este competenta sa judece cauza respectiva si daca contestatiile s-au introdus in termen.
In cazul in care contestatiile nu s-au introdus in termen, comisia le respinge fara sa le judece in fond.
La judecarea in fond a contestatiilor comisia analizeaza toate problemele ridicate in contestatie si toate documentele si dovezile pe care contestatorul le aduce in apararea sa.
In cazul in care comisia considera, poate chema spre a fi audiati, pe contestatori si alte persoane care pot contribui la stabilirea adevarului.
Chemarea persoanelor pentru clarificarea cauzei se face in scris.
Atunci cand lamurirea cauzei o impune, comisia poate solicita tehnicienii si specialistii necesari care sa dea relatii si explicatii sau chiar sa asiste si sa prezinte in scris, parerea acestora avand caracter consultativ.
Comisiile de solutionare a contestatiilor adopta hotararile in unanimitate sau cu majoritate de voturi (in acest caz din urma se metioneaza deopotriva si parerile celui in cauza aflat in minoritate).
Hotararea data in solutionarea contestatiei se intocmeste in doua exemplare in originalul, din care un exemplar se trimite contestatorului, iar celalalt exemplar ramane in arhiva comisiei.
Hotãrârea asupra contestaţiei este definitiva, se pronunţa în termen de cel mult 30 de zile de la data înregistrãrii acesteia şi se comunica în scris, în termen de cel mult 15 zile de la pronunţare, celui în cauza.
Art. 46. Impotriva hotãrârii pronunţate asupra contestaţiei cel nemulţumit poate face plângere în cel mult 15 zile de la data comunicãrii hotãrârii.
Plângerea se depune la Secretarul General al F.R.O.
Plangerea va cuprinde aceleasi elemente ca si contestatia cu deosebirea ca motivarea in fapt si in drept trebuie sa se refere la temeinicia si legalitatea hotararii date de comisia de solutionare a contestatiei.
Biroul Federal soluţioneazã plângerea în cel mult 60 de zile de la data înregistrãrii acesteia la Secretarul General.
Hotararile Biroului Fedral se iau in unanimitate sau cu majoritate de voturi (in acest din urma caz se mentioneaza depotriva si parerile celui ramas in minoritate).
Hotãrârea Biroului Federal este executorie şi se comunica celui în cauza, în cel mult 15 zile de la pronunţare.
Art. 47. In situatia in care, dupa epuizarea acestor cai de atac, persoanele nemultumite de hotararile date, care considera ca au fost lezate intr-un drept legitim, se pot adresa instantei judecatoresti competente potrivit legii.
Capitolul VIII.
DIZOLVAREA ŞI LICHIDAREA.
Art. 48. Dizolvarea si Lichidarea se fac conform prevederilor legale asa cum au fost stabilite prin statutul F.R.O.
Capitolul IX.
Art.49. Prezentul Regulament de Organizare si Functionare al F.R.O. este obligatoriu pentru toate structurile federatiei, incalcarea acestuia atrage raspunderea acestora.
Art.50. Modificarea prezentului Regulament de Organizare si Functionare al F.R.O. se poate face cu aprobarea Biroului Federal.
Art. 51. În situaţii de urgenţă modificarea regulamentului se poate face de către Comitetul Executiv, urmând să fie supus aprobării la prima şedinţă a Biroului Federal.
Art. 52. Prezentul regulament a fost aprobat de Biroul Federal în sedinta din data de 19.12.2008, desfasurata la Constanta.
Odată cu intrarea în vigoare a acestuia se abrogă regulamentul anterior, precum şi alte dispoziţii contrare.
(Extras din Statutul F.R.O.)
Art.37. Biroul Federal este ales pe o perioadă de 4 ani de către Adunarea Generala. Este format din 9 membrii şi are următoarea structură:
– preşedinte;
– vicepreşedinte;
– secretar general (este membru de drept);
– 6 membri.
Art.38. Nu pot fi membri ai Biroului persoanele care au suferit condamnări penale pentru fapte săvârşite cu intenţie sau sportivi sancţionaţi pentru acte de indisciplină sportivă cu pedepse mai mari de 1 an.
De asemenea nu pot fi membri ai Biroului în mandatul următor persoanele ce au făcut parte din aceeasi structura anterior şi au fost excluse din acest organ pe motive de inactivitate sau acţiuni contrare intereselor sportului naţional.
Art.39. Biroul este convocat de preşedinte sau secretarul general, prin adresă scrisă sau orice alt mijloc, precizându-se ordinea de zi, cu cel puţin 15 zile inainte. Ordinea de zi poate fi modificată cu majoritatea simplă (jumatate plus unu) din membrii prezenţi, şedinta fiind statutară în prezenţa a jumatate plus unu din numarul total de membri.
Biroul conduce activitatea Federaţiei în perioada dintre 2 (două) adunări şi se întruneşte ori de cate ori este nevoie, dar nu mai puţin de 6 ori pe an.
Hotărârile Biroului sunt valabile dacă se iau cu majoritatea simplă (jumatate plus unul) din voturile participanţilor la şedinţă. În caz de egalitate votul preşedintelui este decisiv.
Hotărârile Biroului pot fi suspendate numai de A.N.S., dacă acestea sunt luate în afara actelor normative cu incidenţă în activitate.
Lucrările şedinţelor Biroului sunt consemnate într-un proces verbal de şedinţă, înscriindu-se opiniile personale ale fiecărui membru prezent.
Procesele verbale vor fi semnate în mod obligatoriu de membrii Biroului prezenti la sedinta, după ce vor fi citite la finele fiecărei şedinţe de preşedinte, secretarul general sau alt membru care a condus sedinta, corectându-se orice eroare de înregistrare.
Participanţii la şedinţele de Birou au dreptul să conteste orice eroare înscrisă în procesul verbal, după corectarea căreia vor semna în mod obligatoriu procesele verbale.
Orice contestaţie ulterioară este lovită de nulitate.
Procesele verbale se înscriu într-un registru numerotat şi parafat, fiecare filă va purta ştampila Federaţiei în partea superioară dreaptă. Lucrările şedinţelor pot fi inserate pe orice suport, iar după şedinţe, secretarul general poate întocmi un document detaliat cu problematica dezbătută şi hotărârile luate, spre a fi difuzat.
Votul prin corespondenţă sau împuternicite (procură) nu este admis.
Membrii Biroului Federal, nu au dreptul de vot dacă în cadrul acestuia se decide asupra unui litigiu în care sunt implicaţi ei sau structura sportivă din care face parte.
La şedinţele Biroului pot participa ca invitaţi: specialişti, conducători de cluburi şi secţii sportive, ziarişti , etc .
Şedinţele Biroului Federal nu sunt publice.
Cheltuielile determinate de participarea la şedinţă a membrilor Biroului sunt suportate de Federaţie.
Calitatea de membru a Biroului se pierde de drept în situaţia în care se absentează nemotivat de la cel puţin 3 şedinţe într-un an calendaristic; în caz de absenţă motivată, membrul Biroului este obligat să facă dovada.
Art. 40. Biroul Federal are următoarele atribuţii :
40.1. Asigură aplicarea planurilor de activitate elaborate pentru îndeplinirea strategiei F.R.O pe termen lung, mediu sau scurt;
40.2. Aprobă componenţa comisiilor F.R.O;
40.3. Aprobă componenţa delegaţiilor care participă la activitati internaţionale;
40.4. Aprobă mandatul reprezentanţilor F.R.O în vederea participării la reuniunile internationale şi alte reuniuni similare;
40.5. Analizează periodic activitatea de pregătire şi nivelul atins de componenţi loturilor de oina precum şi a secţiilor afiliate;
40.6. Analizează activitatea desfăşurată şi rezultatele obţinute la activitati internaţionale pe baza rapoartelor întocmite şi prezentate de conducătorii acestor delegaţii, împreună cu colectivele tehnice şi ia măsuri în consecinţă;
40.7. Organizează şi asigură îndrumarea şi controlul activităţii structurilor sportive afiliate şi comisiilor centrale;
40.8. Aprobă anual lista arbitrilor de nivel naţional;
40.9. Propune Adunării Generale acordarea titlurilor de „Preşedinte de Onoare” şi „Membru de Onoare” al F.R.O;
40.10. Asigură aducerea la îndeplinire a tuturor hotărarilor Adunării Generale şi respectarea de către toţi membrii a statutului şi regulamentelor F.R.O., precum şi a normelor generale privind activitatea sportivă;
40.11. Aprobă R.O.F. al F.R.O.;
40.12. Aprobă regulamentele de organizare a competiţiilor, regulamentul de transferari, regulamentele de organizare şi funcţionare ale comisiilor F.R.O si a corpului observatorilor;
40.13. Aprobă afilierea provizorie a structurilor sportive ale F.R.O, radierile şi schimbările de denumire ale acestora;
40.14. Numeste, la propunerea secretarului general, presedintii comisiilor centrale;
40.15. Valideaza membrii comisiilor centrale, la propunerea preşedinţilor desemnati;
40.16. Propune Adunării Generale proiectul de buget şi urmăreşte executarea acestuia;
40.17. Propune spre aprobarea Adunării Generale calendarul competiţional intern şi după caz internaţional;
40.18. Analizează şi validează hotărârile Comitetului Executiv;
40.19. După caz, propune afilierea F.R.O. la organisme sportive internaţionale;
40.20. Convoacă Adunarea Generală Ordinară şi pe cea de alegeri, aprobă ordinea de zi şi documentele ce urmează a fi prezentate;
40.21.Aproba acordarea titlurilor de antrenori emeriţi, maeştri ai sportului şi maeştri emeriţi ai sportului, tehnicienilor şi sportivilor care îndeplinesc criteriile stabilite în conformitate cu prevederile legale si le comunica A.N.S;
40.22. Aprobă organizarea şi statul de funcţii al F.R.O;
40.23. Soluţioneaza ca ultimă instanţă pe linia organelor sportive, litigiile (cu exceptia celor de natura disciplinara), care apar între membrii F.R.O sau între aceştia şi organismele federale; hotărârile fiind definitive;
40.24. Se preocupă de atragerea fondurilor financiare pentru activitatea Federaţiei din alte surse decât cele bugetare;
40.25. Propune Adunarii Generale modificări ale statutului Federaţiei;
40.26. Analizează şi aprobă, după caz, propunerile de cheltuieli estimate precum şi cele efectuate pentru fiecare competiţie prevăzută în calendarul competiţional;
40.27. Stabileşte şi aprobă, în baza normelor legale, premierea celor mai buni sportivi, campioni naţionali, seniori şi juniori, a personalului F.R.O, arbitri, antrenori şi a celor evidenţiaţi pentru merite deosebite în anul competiţional desfăşurat. Nominalizarea acestora se va face în cadrul unei şedinţe a Biroului, special ţinută pe această temă;
40.28. Acţionează pentru găsirea unor soluţii în vederea introducerii în programele de învatământ la educaţie fizică şcolară sau pregătire fizică (în cadrul M.E.C.T, Ministerul Internelor si Reformei Administrative,Ministerului Apărării, etc.) a jocului de oină şi sprijină desfăşurarea pregătirii în acest sens;
40.29. Avizează deciziile comisiilor centrale si ale corpului observatorilor;
40.30. Aproba propunerile pentru acordarea medaliilor si ordinelor sportive conform prevederilor legale in vigoare si le comunica A.N.S;
40.31. Soluţioneaza recursul formulat împotriva hotărârilor definitive pronunţate de comisiile de specialitate F.R.O.;
40.32.Exercită orice alte atribuţii prevăzute de statut, de lege sau stabilite de adunarea generală.
CAPITOLUL I – Definitii si atributii
CAPITOLUL II – Clubul (sectia de oina)
CAPITOLUL III – Schimbarea denumirii echipei de oina
CAPITOLUL IV – Fuziuni, protocoale, cedari intre cluburi
CAPITOLUL V – Desfiintarea unui club (sectii de oina)
CAPITOLUL VI – Responsabilitatile cluburilor (sectiilor de oina)
CAPITOLUL VII – Sportivii
CAPITOLUL VIII – Desfasurarea competitiilor si a jocurilor de oina
CAPITOLUL IX – Asistenta medicala si viza medicala
CAPITOLUL X – Aspecte disciplinare
CAPITOLUL XI – Contestatii
CAPITOLUL XII – Precizari administrative
CAPITOLUL XIII – Dispozitii finale
CAPITOLUL I -Definitii si atributii
Art. 1. Prezentul regulament stabileşte normele şi cadrul de pregătire, organizare, desfăşurare, omologare şi control a activităţilor de oina din România.
Art. 2. Structura F.R.Oina abilitata să organizeze şi să controleze activităţile oinistice este Comisia centrala de competitii, legitimari, transferari si clasificari sportive (numită în continuare C. C. de Competiţii) care face parte din comisiile centrale de specialitate ale federatiei.
Art. 3. Preşedintele Comisiei Centrale de Competiţii este numit de către Biroul Federal la propunerea Secretarului General, iar membrii acesteia sunt numiti de catre presedintele comisiei si validati de catre Biroul Federal.
Comisia Centrală de Competiţii are următoarea structură :
– preşedinte;
– 2 membri .
Activitatea Comisiei Centrale de Competiţii este coordonata de catre Secretarul General.
Art. 4. Comisia Centrală de Competiţii are următoarele atribuţii principale:
– elaborează prezentul regulament şi urmăreşte, după aprobarea lui de catre biroul federal, respectarea acestuia;
– asigură desfăşurarea competiţiilor naţionale, îndrumă şi controlează, prin Asociaţiile Judeţene de Oina şi a Municipiului Bucureşti, organizarea în bune condiţii a întregului sistem competiţional al federatiei;
– soluţionează transferarea pe plan naţional a sportivilor ;
– întocmeşte proiectul calendarului competiţional şi urmăreşte organizarea şi execuţia acestuia;
– omologhează rezultatele jocurilor din toate competitiile naţionale şi întocmeşte clasamentele finale ale acestora;
– pastrează evidenţa la zi a jocurilor şi participarea jucătorilor în competiţiile naţionale şi internaţionale;
Art. 5. În teritoriu, Comisia Centrală de Competiţii colaborează cu responsabilii de zone, numiţi de catre Biroul Federal.
Atribuţiile responsabilor de zonă sunt următoarele :
– reprezintă interesele F.R.Oina în zona respectivă;
– asigură informarea reciprocă dintre F.R. Oina, A.J.O./A.M.B. cluburile, arbitrii şi antrenorii din zonă ;
– urmăreşte întocmirea şi desfăşurarea programului competiţional din zona respectivă;
– centralizează rezultatele ce i se transmit telefonic de catre secretarii de concurs desemnati la competitiile care au avut loc in zona respectivă şi le comunică, în prima zi lucrătoare după desfăşurarea competitiei, F.R. Oina ;
– sprijină, împreună cu A.J.O./A.M.B., organizarea cantonamentelor şi jocurilor loturilor naţionale ale României;
– se legitimează cu împuternicirea scrisă/legitimatia a F.R. Oina şi cu ecusonul special înscripţionat “Oficial F.R.O.”
5.1 Comisia Centrală de Competiţii se întruneşte,de regula, trimestrial, iar sedinţa este statutară prin prezenţa a jumătate plus unu dintre membrii săi.
5.2 Pentru rezolvarea unor probleme care nu suporta amanare,Comisia Centrală de Competiţii se poate intruni lunar sau ori de cate ori este nevoie, la solicitarea Secretarului General sau a presedintelui acesteia.
CAPITOLUL II – Clubul (sectia de oina)
Art. 6. Pentru a participa la competitiile oficiale organizate de F.R.Oina, un club (o sectie de oina) trebuie afiliata la F.R.Oina. Pentru afiliere clubul sportiv in cadrul caruia este organizata sectia va inainta la F.R.Oina – C.C. Competitii urmatoarele acte:
a) cererea de afiliere tip emisa de F.R.Oina completata la toate rubricile si semnata de conducerea clubului sportiv si de presedintele sectiei de oina insotita de documentele prevazute la art. 42 din R.O.F. al F.R.Oina;
b) copie dupa chitanta prin care se dovedeste achitarea taxei de afiliere in contul F.R.Oina;
Art. 7. (1) Aprobarea afilierii sectiei de oina va fi comunicata clubului si catre AJO de care apartine. In baza comunicarii federatiei AJO vor tine si ele evidenta sectiilor afiliate.
(2) Daca cererea este respinsa se vor restitui toate actele impreuna cu motivarea respingerii.
(3)Daca in judetul respectiv nu exista A.J.O.,aprobarea afilierii este transmisa direct clubului solicitant.
Art. 8. (1) Un club poate inscrie numai cate o echipa in fiecare competitie oficiala rezervata fiecarei categorii de varsta(seniori,juniori I ,juniori II).
(2) Pentru inscrierea unei echipe intr-o competitie oficiala, aceasta trebuie sa intruneasca criteriile de participare stabilite prin regulamentul de desfasurare a respectivei competitii, iar sectia de oina trebuie sa completeze si sa transmita cererea de inscriere tip la F.R.Oina,cu cel putin 15 zile inainte de data inceperii competitiei.
(3) In competitiile oficiale, echipele inscrise de un club (o sectie) afiliat vor purta in mod obligatoriu denumirea inscrisa in cererea de afiliere.
CAPITOLUL III – Schimbarea denumirii echipei de oina
Art. 9. Schimbarea denumirii unei echipe de oina se poate face in una dintre urmatoarele situatii:
a) in urma fuziunii clubului (sectiei de oina) care a inscris-o cu un alt club (sectie de oina);
b) in urma incheierii unui protocol cu o persoana juridica;
c) in urma schimbarii denumirii clubului sportiv.
Art.10. Schimbarea denumirii echipei de oina se poate efectua pe tot parcursul anului competitional, daca este intr-una dintre situatiile de la art. 9 literele b) sau c).
Art. 11. Pentru schimbarea denumirii echipei de oina se vor prezenta la F.R.Oina urmatoarele acte:
a) comunicarea scrisa cu noua denumire avand avizul AJO;
b) dovada achitarii taxei respective in contul F.R.Oina;
c) legitimatiile sportivilor pentru inscrierea noii denumirii.
Art. 12. C.C.Competitii va comunica prin F.R.Oina, in scris AJO confirmarea oficiala de schimbare de denumire, inclusiv data aprobarii.
CAPITOLUL IV – Fuziuni, protocoale, cedari intre cluburi
Art. 13. (1) Prin fuziune se intelege contopirea unor cluburi (sectii de oina), afiliate la F.R.Oina, intr-un singur club (sectie de oina).
(2) Fuziunea ca atare, cat si depunerea documentelor necesare aprobarii acesteia, se poate realiza numai inaintea sezonului competitional, sau in perioada stabilita anual pentru transferari.
(3) Propunerea de fuziune sau de protocol trebuie sa fie aprobata de structurile de conducere ale cluburilor respective.
Art. 14. (1) Protocolul de colaborare reprezinta o intelegere scrisa intre un club sportiv (o sectie de oina) afiliat la F.R.Oina si persoane fizice sau juridice indiferent daca sunt sau nu afiliate.
(2) Protocoalele pot fi incheiate oricand.
Art. 15. (1) Propunerea de fuziune sau protocol va fi prezentata pentru inregistrare la F.R.Oina, insotita de urmatoarele acte:
a) procesele verbale de la adunarile generale ale cluburilor respective semnate si stampilate;
b) noua denumire a echipei (clubului sau sectiilor in unele cazuri de protocol de colaborare) rezultate, inclusiv adresa si numele persoanelor imputernicite sa o reprezinte;
c) avizul AJO;
d) avizul inspectoratului scolar teritorial, daca fuziunea sau protocolul implica un club sportiv scolar;
e) dovada achitarii taxe respective in contul F.R.Oina;
Art. 16. (1) Prin inregistrarea fuziunii de catre F.R.Oina clubul (sectia) rezultat ramane afiliat, celelalte cluburi (sectii) fiind radiate din evidenta F.R.Oina.
(2) Transmiterea inregistrarii fuziunii sau a protocolului se va face in termen de 30 zile cluburilor (sectiilor de oina) si AJO. Fuziunea sau protocolul devin valabile de la data stabilita si comunicata de catre F.R.Oina
Art. 17. (1) Clubul (sectia de oina) rezultata in urma unei fuziuni preia jucatorii cluburilor (sectiilor desfiintate) si obligatiile contractuale fata de acestia, numai cu acordul jucatorilor.
(2) Sportivii cluburilor (sectiilor) desfiintate, care nu-si dau acordul pentru clubul (sectia) rezultat din fuziune devin jucatori liberi.
Art. 18. Cluburile (sectiile de oina) care in urma fuziunii au fost scoase din evidenta F.R.Oina se pot reafilia separat dupa un an competitional.
Art. 19. (1) Cluburile (sectiile de oina) pot ceda dreptul de participare in competitiile organizate de F.R.Oina catre orice persoana juridica romana. Prin cedarea dreptului de participare nu se considera cedata si afilierea la F.R.Oina.
(2) Persoana juridica ce preia drepturile cedate achita F.R.Oina taxa de preluare aferenta.
(3) Jucatorii aflati pe perioada de valabilitate a acordului cu clubul (sectia de oina) care isi cedeaza dreptul de participare se considera liberi de contract numai in cazul in care sectia se desfiinteaza.
CAPITOLUL V – Desfiintarea unui club (sectii de oina)
Art.20. Desfiintarea unei club (sectii de oina) se poate face numai in conformitate cu statutul propriu al clubului. Hotararea de desfiintare se va inainta la F.R.Oina pentru radiere. Radierea va fi comunicata clubului si AJO in termen de 30 de zile.
Art. 21. Sportivii cluburilor (sectiilor de oina) desfiintate devin jucatori liberi si se pot legitima la alte cluburi sportive dupa radiere.
Art. 22. Cluburile (sectiile de oina) desfiintate se vor putea reafilia respectand cerintele prezentului regulament .
Art. 23. Biroul Federal poate propune excluderea unui membru (sectii) ca urmare a unor incalcari grave ale Statului si regulamentelor F.R.Oina, numai in cazurile prevazute in Statut.
CAPITOLUL VI – Responsabilitatile cluburilor (sectiilor de oina)
Art. 24. Clubul (sectia de oina) are urmatoarele responsabilitati generale:
a) Sa achite integral, pana la transmiterea cererii de inscriere in competitie,taxele de participare anuale ,pentru fiecare echipa inscrisa, al caror cuantum va fi publicat in Buletinul Informativ din anul respectiv.
b) Sa elibereze legitimatiile jucatorilor care se transfera la terminarea contractului sau care au devenit jucatori liberi.
c) Sa prezinte,la competitiile oficiale interne secretarului de concurs, inaintea inceperii jocului, printr-un delegat special desemnat, prin antrenorul principal sau prin capitanul de echipa, legitimatiile de joc cu viza medicala si viza anuala la zi,precum si tabelul nominal cu lotul de jucatori .
d) Sa asigure sportivilor o asigurare de sanatate pe perioada contractului(daca exista) cat si conditii pentru efectuarea controlului medical in vederea obtinerii vizei pe legitimatia de joc.
e) Sa comunice la F.R.Oina pe zile, ore si locuri de desfasurare, programul jocurilor cand echipa (echipele) pe care a inscris-o in competitii oficiale isi exercita dreptul de gazda. Odata comunicat, programul devine obligatoriu. Modificari ale datei si orei de disputare a meciurilor nu mai pot fi operate decat in conditiile prevazute in prezentul regulament.
f)sa prezinte/transmita la federatie carnetele de legitimare ale jucatorilor,insotite de plata contravalorii vizei anuale pentru acestia,cu cel putin 20 zile inainte de inceperea primei competitii oficiale la care doreste sa participe,in vederea obtinerii dreptului de joc pe anul respectiv;
Art. 25. Un club (sectie de oina) ale carui echipe joaca pe teren propriu are urmatoarele responsabilitati organizatorice:
a) Sa asigure siguranta oficialilor si echipei(echipelor) oaspete din momentul sosirii si pana la parasirea localitatii respective;
b) Raspunde de asigurarea conditiilor regulamentare de joc respectand reglementarile F.R.Oina. Prin responsabilul de concurs, pe care il desemneaza, si impreuna cu personalul de ordine, trebuie sa asigure desfasurarea normala a jocului, fiind direct raspunzator de incidentele ce se pot ivi in teren si in afara lui. Acestia nu vor permite intrarea in stadion(spatiul imediat al terenului de joc,determinat conform regulamentului de joc, daca nu sunt tribune) a persoanelor turbulente, in stare de ebrietate sau cu obiecte contondente;
c) Se ingrijeste de primirea echipei (echipelor) vizitatoare inlesnindu-i cazarea si masa, contra cost, daca aceasta o solicita. Rezerva la cerere, contra cost, locuri de cazare pentru arbitri si ceilalti oficiali ai federatiei;
d) Este obligat sa asigure conditii de antrenament , pentru echipa vizitatoare, daca aceasta o solicita, in scris, cu 10 zile inainte de desfasurarea jocului;
e) Asigura conditii decente pentru activitatea de secretariat cat si pentru desfasurarea activitatii de catre observatorii federali;
f) Asigura, cel putin 3 mingii de joc omologate de catre federatie;
g) Este obligat sa asigure :
– marcajul regulamentar al terenului;
– persoane desemate pentru recuperarea mingilor.
h) Sa asigure vestiare separate pentru oficiali si echipa vizitatoare;
i) Se ingrijeste de asigurarea:
– asistentei medicale care trebuie sa existe de la ora incalzirii oficiale;
– tabelei de marcaj (electronica sau manuala);
– tablitelor pentru inlocuiri numerotate de la 1 la 20 pe ambele fete;
– bancilor de rezerva pentru membrii echipelor;
– instrumentelor pentru verificarea dimensiunilor terenului de joc;
– mesei pentru scorer, crainic, operator tabela de marcaj, medic si observatori federali;
Art. 26. Nerespectarea obligatiilor de la art. 25, consemnata de arbitri sau observatorul federal in documentele specifice intocmite de catre acestia , duce la sanctiuni ,conform regulamentului disciplinar,impotriva echipei gazda.
Art. 27. Clubul (sectia de oina) ale carui echipe joaca in deplasare are urmatoarele responsabilitati organizatorice:
a) Trebuie sa-si ia toate masurile necesare pentru ca echipele proprii sa se deplaseze in timp util in vederea disputarii partidelor;
b) Se va interesa din timp pentru a afla data, ora si terenul unde se disputa jocurile. c)Sa respecte regulile de desfasurare ale competitiilor stabilite de organizatori.
CAPITOLUL VII – Sportivii
Art. 28. (1) Pentru a lua parte la jocurile oficiale organizate de F.R.Oina un sportiv trebuie sa fie legitimat la un club afiliat la F.R.Oina.
(2) Legitimatia de joc se elibereaza conform procedurii prevazute in regulamentul de transferari al federatiei.
Art. 29. Trecerea sportivilor de la un club la altul se poate face numai in conditiile prevazute in Regulamentul de transferări al Federaţiei Române de Oină.
Art. 30. (1) Pe foaia de arbitraj se vor inscrie,de catre delegatul fiecarei echipe,inainte de inceperea meciului, numai jucatorii echipati regulamentar si care prezinta legitimatii de joc valabile,numarul acestora fiind cel stabilit in regulamentul de joc. Nu se admite inscrierea pe foaia de arbitraj a sportivilor pe baza B.I./C.I sau a altor documente de identitate.
(2 Participarea sportivilor la jocuri se face pe bază de legitimaţii tip F.R.O. care vor avea trecute parafa şi ştampila medicului de la medicina sportiva cu menţiunea „ Apt Oină ” precum si viza anuala din partea federatiei de oina,verificarea indeplinirii acestor conditii revenind arbitrilor desemnati sa conduca jocul respectiv;
(3) Sportivii vor avea asupra lor in mod obligatoriu B.I./C.I(valabile) ,respectiv certificat de nastere pentru cei care nu au C.I. eliberate;
(4) Sportivii care nu respecta conditiile de participarea stabilite mai sus(lipsa sau expirate vizele medicale sau anuale) ori nu au asupra lor documentele de legitimare prevazute mai sus ,nu au drept de joc si ca atare cluburile care ii vor folosi in competitii vor pierde meciurile respective cu 0-9.
5)Existenta B.I./C.I ,respectiv certificat de nastere pentru cei care nu au C.I. eliberate,poate fi solicitata de catre delegatul echipei adverse in cazurile in care acesta are dubii legate de posibile substituiri de persoana pentru jucatorii echipei adverse,acest lucru fiind consemnat in foaia de arbitraj pe tot parcursul jocului dar nu mai tarziu de consemnarea rezultatului de catre arbitri;
6)In cazul descoperirii unor cazuri de substituiri de persoana,echipa care a folosit jucatorii respectivi va pierde meciul cu 0:9;
7) Nu vor putea intra pe teren dupa inceperea jocului decat jucatorii trecuti in prealabil pe foaia de arbitraj. In cazul sesizarii folosirii unor jucatori neinscrisi pe foaia de arbitraj, echipa care i-a folosit pierde jocul cu 0:9 cu punct in clasament.
Art. 31. Sportivul, pe a carui legitimatie de joc arbitrul constata lipsa vizei medicale sau a vizei anuale a federatiei, nu va fi inscris pe foaia de arbitraj.
Art. 32. Sportivii sunt obligati sa se comporte civilizat, demn, disciplinat atat in timpul jocului cat si in toate imprejurarile in care vin in relatii cu oficialii si publicul spectator, atat inainte cat si dupa terminarea jocului.
Art. 33. (1) In timpul meciului sportivii au urmatoarele obligatii:
a) sa respecte regulile jocului de oina si prevederile regulamentelor emise de F.R.Oina;
b) sa fie echipati in conformitate cu regulamentul jocului de oina;
c) sa accepte deciziile arbitrilor;
d) sa-si respecte coechipierii si adversarii;
e) sa aiba o atitudine corecta fata de public si oficialii jocului;
f) sa nu incite coechipierii si publicul la dezordine;
g) sa participe la protocoalele oficiale de la inceputul si de la sfarsitul jocului;
(2) Nerespectarea obligatiilor de mai sus atrage dupa sine luarea masurilor de sanctionare corespunzatoare gravitatii faptelor, prevazute in regulamentul disciplinar.
Art. 34. Sportivilor le este interzisa folosirea mijloacelor si metodelor care le sporesc in mod artificial performantele si le prejudiciaza sanatatea si etica sportiva, in conformitate cu prevederile legale in vigoare
Art. 35.. Legitimarea unui sportiv pe baza unei semnături în fals a acestuia, se va anula împreună cu carnetul de legitimare.
Cei vinovaţi vor fi sanctionaţi, conform Regulamentului Disciplinar.
CAPITOLUL VIII – Desfasurarea competitiilor si a jocurilor de oina
Art. 36. Jocurile de oina organizate de F.R.Oina sau membrii sai sunt jocuri publice. Ele pot fi:
a) jocuri oficiale, organizate de F.R.Oina sau membrii sai pe baza calendarului sportiv intern si international, avand ca scop desemnarea unui castigator si stabilirea unei ierarhii valorice a participantilor;
b) jocuri amicale care sunt organizate, din initiativa F.R.Oina sau a membrilor sai, in afara celor oficiale;
Art. 37. Cluburile nu pot schimba, de comun acord, caracterul jocurilor oficiale in jocuri amicale sau invers sub sanctiunea omologarii rezultatelor cu 0:9 fara punct in clasament pentru ambele echipe.
Art. 38. Pentru jocurile oficiale organizate de F.R.Oina se aplica dispozitiile prezentului regulament, ale regulamentului specific competitiei respective cat si celelalte regulamente emise de F.R.Oina.
Art. 39. Cluburile pot organiza sau pot participa la jocuri amicale interne sau internationale cu conditia de a nu impiedica desfasurarea calendarului sportiv intern si de a avea acordul F.R.Oina.
Art. 40. (1) F.R.Oina stabileste si publica anual in Buletinele Informative sistemul competitional pentru anul in curs.
(2) F.R.Oina stabileste si comunica anual prin Buletinul Informativ calendarul competitional, cuprinzand datele de desfasurare ale competitiilor pe care le organizeaza .
Art. 41. Orice propunere de modificare a sistemului competitional este anuntata celor interesati pana la finele anului in curs, pentru sezonul competitional urmator si aprobata in prima adunare generala.
Art. 42. (1) Schimbarea datei sau/si orei de desfasurare a unui joc oficial se admite in urmatoarele cazuri:
a) pentru interes national;
b) la solicitarea scrisa a unui club (sectii de oina) a carui echipa participa la joc, cu prezentarea motivului pentru care se solicita schimbarea datei de desfasurare a partidei si a acordului scris al echipei adverse.
Art. 43. Dupa incheirea perioadei de transferari ,fiecare club este obligat sa transmita ,in termen de 15 zile ,la C.C. Competitii ,lista cu lotul de sportivi.De asemenea ,sub semnatura conducatorului clubului(a sefului sectiei de oina) ,va fi inmanat la sedinta tehnica a fiecarei competitii, secretarului de concurs,tabelul nominal cu participantii structurii respective la activitate,in care se vor mentiona:
-sportivii(nr. maxim este de 20 pentru jocul in 11 ,respectiv 15 pentru jocul in 6);
-conducatorul delegatiei;
-medicul echipei;
-antrenorul(principal,secund).
Art 44. Sportivii juniori legitimati la un club care are inscrise echipe atat la seniori cat si la juniori pot juca nelimitat in echipele de seniori.
Art.45. (1) La jocurile publice loturile echipelor pot cuprinde si un numar de jucatori cu alta cetatenie decat cea romana.
(2) Numarul acestora cat si restrictiile privind prezenta acestora simultana in teren la jocurile oficiale se aproba de catre Biroul Federal,la propuerea C.C. de Competitii.
Art. 46. In cazul in care regulamentele de desfasurare a unei competitii organizata de F.R.Oina prevad prezenta permanenta in teren a unui numar bine stabilit de jucatori sub o anumita varsta si unul dintre acesti jucatori se accidenteaza si numai poate fi inlocuit cu alt jucator din aceeasi categorie de varsta, atunci echipa va pierde jocul cu 0:9,cu punct in clasament.
Art. 47. Delegatii echipelor participante la un joc oficial au dreptul sa verifice identitatea sportivilor si oficialilor cu legitimatia de joc, dar numai prin intermediul unuia dintre arbitrii intalnirii.
Art. 48. (1) Se va inregistra ca neprezentare orice intarziere de intrare pe teren, in echipament regulamentar de joc, mai mare de 15 min de la ora oficiala de incepere a jocului. Arbitrii trebuie sa astepte 15 min de la ora programarii pentru consemnarea neprezentarii.
(2)Pentru competitiile desfasurate in sistem turneu,neprezentarea va fi consemnata in termen de 5 min.de la data intrarii pe teren a arbitrilor si invitarea echipelor.
(3) Prevederile alin 1) se aplica si in ceea ce priveste asigurarea asistentei medicale.
Art. 49. (1) In cazul in care din motive tehnice, care nu pot fi prevazute se intrerupe jocul, organizatorii trebuie sa ia toate masurile pentru restabilirea conditiilor normale desfasurarii in continuare a partidei:
a) Daca intreruperile (una sau mai multe) nu depasesc 2 ore, jocul se reia pe acelasi teren, de la acelasi scor, cu aceiasi jucatori in aceleasi pozitii in care s-a intrerupt;
Art. 50. (1) Jocurile vor fi conduse de catre 2 arbitri delegati. La jocurile disputate in cadrul competitiilor organizate de F.R.Oina vor mai oficia:
– un arbitru de rezerva;
– un scorer;
-un comentator;
-un secretar de concurs;
-un observator federal;
– un observator de arbitri;
Art. 51. Pe banca de rezerva au voie sa ia loc numai persoanele trecute pe foaia de arbitraj de fiecare echipa pentru jocul respectiv(delegatul,antrenori,medicul echipei,jucatorii de rezerva conform regulamentului de joc).
Art. 52. Arbitrii sunt obligati sa se asigure ca foile de arbitraj ajung la F.R.Oina in maxim 48 de ore de la incheirea competitiei . In cazul nerespectarii acestei prevederi se vor aplica sanctiuni conform Regulamentului disciplinar.
Art. 53. (1) La competitiile sistem turneu foile de arbitraj vor fi omologate de catre secretarul de concurs care are calitatea de oficial al F.R.Oina, care va intocmi si clasamentul dupa fiecare etapa,daca acest lucru este posibil.
(2)Pe foaia de arbitraj fiecare echipa va mentiona, in mod obligatoriu ,capitanul de echipa ,antrenorul si delegatul.
(3)Dupa completarea foii de arbitraj de catre arbitri,capitanul de echipa si delegatul vor lua la cunostinta continutul acesteia,pe baza de semnatura.
(4) Eventualele contestatii vor fi solutionate de catre comisia de litigii a turneului in limitele statutare .
Art. 54. Eventualele constatari aparute dupa incheierea jocului sau aspecte privind desfasurarea partidei care nu au putut fi trecute in foaia de arbitraj, pot fi consemnate in memorii cuprinzand si indicarea probelor. Acestea vor fi inaintate comisiei de litigii,in cel mai scurt timp,care le va analiza si se va pronunta asupra lor imediat ,daca situatia o impune,in caz contrar, vor fi inaintate la federatie pentru solutionare de organele competente.
Art. 55. (1) Jocurile se vor disputa numai pe terenuri omologate de F.R.Oina. Acestea sunt nominalizate pe categorii in Buletinele Informative.
(2) Omologarea terenurilor si salilor de joc se face de catre Comisia de echipament, materiale si baze sportive,care va comunica situatia acestora C.C. Competitii
(3) Disputarea unui joc pe un teren sau intr-o sala neomologata atrage dupa sine pierderea jocului de catre echipa organizatoare cu 0-9 , fara punct in clasament.
Art. 56. (1) Daca la controlul terenului(salii de joc) efectuat la inceputul jocului de catre oficialii F.R.Oina se constata ca aceasta nu indeplineste cerintele regulamentare, jocul nu va fi inceput si va fi pierdut de echipa clubului organizator cu 0:9, fara punct in clasament. Neregulile constatate care au condus la nedisputarea jocului vor fi consemnate in foaia de arbitraj.
(2) Daca exista posibilitatea ca jocul sa se desfasoare pe un alt teren( alta sala )omologata din localitatea respectiva, echipa vizitatoare si oficialii sunt obligati sa accepte propunerea organizatorilor.
Art. 57. Echipele care se vor dovedi ca s-au lasat invinse sau uzeaza de mijloace nelegale sau neregulamentare pentru a castiga, vor fi eliminate din competitia la care participa,fiind sesizata Comisia de disciplina.
1)In acest caz ,cel care face sesizarea(oficial al federatiei,delegat al unei dintre echipele participante la competitie),este obligat sa depuna odata cu aceasta si probe care sa dovedeasca situatia reclamata.
Art. 58. Rezultatele jocurilor oficiale se considera definitive odata cu omologarea lor de catre C.C. Competitii ,aceasta avand loc in maxim15 zile de la terminarea competitiei.
Art. 59. (1) Clasamentul echipelor se intocmeste dupa fiecare etapa pe baza jocurilor disputate si omologate prin aditiune de puncte, care se vor acorda astfel:
– joc castigat =3 puncte
-joc egal -2 puncte
– joc pierdut = 1 punct
– neprezentare = 0 puncte.
(2) In situatiile deosebite prevazute in regulamentele federatiei, se va acorda sau nu punctul, in clasament conform articolului respectiv.
Art. 60. In situatia in care doua sau mai multe echipe au acumulat acelasi numar de puncte, la oricare dintre competitii, clasamentul se va face tinand seama de criteriile de ordine stabilite in regulamentul jocului de oina cu modificarile si completarile ulterioare.
Art. 61. In caz de eliminare, desfintare sau retragere din competitie a unei echipe sau a unui club sportiv de oina, se vor avea in vedere urmatoarele:
a) Daca acest fapt s-a produs inainte de terminarea turului competitiei respective, jocurile disputate se anuleaza;
b) Daca faptul se produce dupa incheierea turului rezultatele din tur raman valabile, iar jocurile din retur se omologheaza cu 0:9, fara punct in clasament.
Art. 62. (1) In cazul in care o echipa participanta in competitiile nationale inregistreaza doua neprezentari, este considerata retrasa din competitia respectiva.
(2) In cazul in care o echipa participanta la fazele finale si/sau eliminatorii ale competitiilor interne inregistreaza o neprezentare, este considerata de asemenea retrasa din competitie.
Art. 63. La masa oficiala de concurs au dreptul sa ia loc urmatoarele persoane:
– secretarul de concurs;
– comentatorul;
– operator tabela de marcaj electronica(daca este cazul);
– medicul de concurs;
– observatorii F.R.O.
-arbitrii;
CAPITOLUL IX – Asistenta medicala si viza medicala
Art. 64. Fiecare club care organizeaza jocuri publice este obligat sa asigure asistenta medicala pe toata durata jocului sau turneului. In cazul competitiilor organizate pe teren neutru responsabilitatea revine FRO.
Art. 65. Asistenta medicala se asigura astfel:
a) fie de catre un medic care aplica parafa si stampila pe foaia de arbitraj, fie de catre un cadru medical mediu care va prezenta legitimatia de serviciu sau delegatia emisa de unitatea sanitara de care apartine, numarul urmand a fi inscris de secretarul de concurs pe foaia de arbitraj;
b) persoana care asigura asistenta medicala trebuie sa fie prezenta la teren din momentul inceperii incalzirii si pana la terminarea meciului;
c)prezenta ambulantei sau a altui mijloc de transport sanitar;
Art. 66. Neasigurarea asistentei medicale la jocurile oficiale se constata prin:
a) absenta medicului sau cadrului medical mediu pe parcursul perioadei precizata la articolul precedent litera b);
b) lipsa parafei pentru medici, respectiv a legitimatiei sau delegatiei pentru cadrele medicale medii;
c) lipsa trusei de prim ajutor;
Art. 67. Neasigurarea asistentei medicale conduce la pierderea meciului cu 0:9 fara punct in clasament, in situatia in care echipa clubului organizator participa la joc.
Art. 68. In celelalte cazuri(turnee pe terenuri neutre) responsabilitatile vor fi stabilite de C.C. Competitii.
Art. 69. Pe legitimatiile de joc fiecare sportiv trebuie sa aiba inscrisa o viza medicala prin care un organ abilitat atesta ca persoana in cauza este apta pentru practicarea oinei.Viza se poate obtine doar de la medicul de medicina sportiva.In caz contrar sportivul se considera ca nu are drept de joc .
Art.70. (1) Arbitrul este obligat sa verifice in mod temeinic legitimatiile de joc cu viza medicala si completarea foii de arbitraj .
(2) In situatia in care se constata ca nu s-au facut asemenea verificari arbitrii vinovati vor fi cercetati si sanctionati de catre C.C.Arbitrii.
Art. 71. (1) Viza medicala va cuprinde in mod obligatoriu data efectuarii controlului medical, semnatura si parafa medicului examinator cat si stampila unitatii sanitare unde s-a efectuat controlul si are valabilitatea 6 luni de la data efectuarii.
(2) Contestatiile gasite intemeiate cu privire la viza medicala vor determina pierderea jocului cu 0:9 cu punct in clasament
CAPITOLUL X – Aspecte disciplinare
Art. 72. (1) In situatia unor incidente provocate de spectatori,oficiali ai echipelor care participa la jocul respectiv , care impiedica buna desfasurare a jocului sau arbitrajul, arbitrul intrerupe meciul ,iar responsabilul de concurs , impreuna cu personalul de ordine , elimina aceste persoane din incinta stadionului sau salii.
(2) Daca persoanele respective refuza sa paraseasca stadionul sau sala, arbitrul acorda echipei ale caror persoane au provocat incidentele, prin delegatul si capitanul echipei , 15 min pentru evacuarea turbulentilor.
(3) In situatia in care nici dupa aceasta perioada, arbitrul constata ca nu sunt indeplinite conditiile regulamentare pentru continuarea jocului, acesta nu se va mai relua cosemnandu-se in foaia de arbitraj cele petrecute. Jocul va fi omologat cu rezultatul de 0:9, in defavoarea echipei ale caror persoane au provocat incidentele .
(4) Daca incidentele sunt mai grave provocate de un numar mare de persoane si va consta in invadarea suprafetei de joc, molestarea oficialilor, antrenorilor si jucatorilor, jocul se intrerupe, iar personalul de ordine trebuie sa evacueze complet aceste persoane din stadion sau sala in termen de 30 min. Daca dupa expirarea timpului acordat pentru evacuare aceasta nu s-a realizat, jocul nu se mai reia, consemnandu-se incidentele in foaia de arbitraj. Jocul se va omologa cu rezultatul de 0:9 cu punct in clasament, in defavoarea echipei ale caror persoane au provocat incidentele.
(5) In cazul incidentelor descrise in paragrafele 1) – 4) echipele sunt obligate sa nu paraseasca incinta stadionului sau salii din proprie initiativa, in intervalul de timp specificat. Dupa acest interval, daca jocul nu poate fi reluat, capitanii de echipa vor lua la cunostiinta decizia arbitrului semnand foaia de arbitraj.
6)In situatia in care incidentele sunt provocate de persoane care nu apartin celor 2 echipe care evolueaza pe teren,ci apartin clubului organizator ,acesta va fi obligat sa ia masuri pentru remedierea acestora in caz contrar sanctiunile vor fi aplicate acestuia.
Art. 73. In situatiile descrise la art. 71 ,alin 1) – 4), cat si in cazul in care oficialii din cadrul cluburilor (sectiilor de oina) echipelor participante la un meci sau la un turneu provoaca sau participa la incidente inaintea, in timpul ori dupa desfasurarea unei competitii de oina, in incinta sau in imediata vecinatate a terenului sau salii de joc ,F.R.Oina prin Comisia de disciplina va dispune masuri de sanctionare conform regulamentului disciplinar.
Art. 74. Sportivii, antrenorii, arbitrii si alti oficiali care, fiiind spectatori la un joc oficial au o atitudine necuviincioasa, apostrofeaza arbitrii, participa la incidente sau la interventia publicului pe teren, vor fi deferiti Comisiei de disciplina a F.R.Oina pentru cercetare si sanctionare,pe baza rapoartelor intocmite separat de catre arbitri,secretarul de concurs si observatorul federal.
Art. 75. (1) In cazul in care au fost sanctionati, sportivii sau oficialii unei echipe nu au dreptul de a participa la jocuri oficiale pana la achitarea amenzii corespunzatoare sanctiunii primite.
(2) In cazul in care una dintre persoanele mentionate la alin 1 participa la un joc oficial ,acesta este considerat a se afla in stare de suspendare si ca atare echipa care il va folosi va pierde meciul cu 0:9 cu punct in clasament.
3)Responsabilitatea urmaririi platii amenzii revine secretarului de concurs care se va sesiza din oficiu si va aplica prevederile alin 2 .
4)Se considera participare la competitie mentionarea persoanelor pe foaia de arbitraj completata cu ocazia jocurilor.
(3) Un sportiv sau un oficial eliminat nu are din oficiu drept de participare la urmatorul joc oficial al echipei sale (inclusiv in cazul turneelor); pentru urmatoarele meciuri hotaraste comisia de disciplina a competitiei;
Art. 76. Arbitrii au obligatia sa retina legitimatia de joc a jucatorilor eliminati precum si a celor contestati, pe care trebuie sa le inainteze cu un raport la C.C. Competitii, odata cu foaia de arbitraj.
CAPITOLUL XI – Contestatii
Art. 77. In cazul contestatiilor, comisia de litigii a competitiei este obligata sa verifice pe loc temeinicia contestatiilor pe baza actelor de identitate sau a altor documente si probe legale.
Art. 78. Analizarea existentei unei substituiri de jucator se face fie in urma unei contestatii din partea delegatului sau capitanului unei echipe, inscrisa in foaia de arbitraj, fie in urma unei sesizari din oficiu a unuia dintre oficialii delegati de F.R.Oina la meci. In oricare dintre aceste situatii, comisia de litigii a competitiei procedeaza dupa cum urmeaza:
a) Dispune ca sportivul in cauza sa-si inscrie datele de identificare la rubrica „CONTESTATII” din foaia de arbitraj; ulterior ii solicita documentele de identitate pentru confruntare;
b) Intocmeste un raport in care mentioneaza orice alte elemente care ar putea duce la identificarea sportivului presupus a fi subsituit, precum si daca sportivul refuza a-si declara identitatea. Aceste formalitati se vor efectua chiar daca echipa in cauza intelege sa nu-l foloseasca in teren.
Art. 79. (1) Contestatiile referitoare la substituirea de jucatori se vor putea face in tot timpul jocului pana la incheierea foii de arbitraj de catre arbitri ; contestatia se aduce imediat la cunostinta conducatorului echipei adverse si va fi semnata de catre arbitri,care o vor inainta comisiei de litigii pentru solutionare ,dupa incheierea partidei .
(2) Numai simpla enuntare a rezervarii dreptului de contestatie, fara a se preciza sportivii sau motivele contestatiei, va fi considerata ca neavenita si nu se va permite inscrierea ei pe foaia de arbitraj.
Art. 80. (1) Capitanul unei echipe participante la un joc oficial poate contesta in scris in foaia de arbitraj si dreptul de a participa la joc al unuia sau mai multor membrii ai echipei adverse.
(2) Contestatiile privind dreptul de joc al jucatoriilor se pot face numai pana la inceperea jocului; contestatia se aduce imediat la cunostinta conducatorului echipei adverse si va fi semnata de catre arbitri,care vor rezolva contestatia pana la inceperea meciului,pronuntandu-se in scris daca jucatorii contestati au drept de joc.
Art. 81. (1) Cluburile care fac contestatii pe foaia de arbitraj, sunt obligate a prezenta dovezile de sustinere a contestatiei , prezentand si dovada achitarii taxei respective.
(2) Nerespectarea prevederilor aliniatului anterior duce la neanalizarea contestatiei.
Art. 82. (1) Contestatiile privind substituirea de jucatori se vor judeca de catre comisia de litigii a competitiei, care va lua masuri corespunzatoare privind clubul si jucatorii in cauza .
(2) Daca faptele prezinta gravitate deosebita va fi sesizata Comisia de disciplina a F.R.Oina.
Art. 83. Contestatiile produc efecte impotriva tuturor jucatorilor trecuti pe foaia de arbitraj indiferent daca acestia au jucat efectiv sau au fost rezerve.
Art. 84. In cazul refuzului arbitrului de a permite consemnarea contestatiei, capitanul echipei care contesta, in prezenta a doi martori (de preferinta oficiali din comisia de organizare), va incheia un proces verbal referitor la acest refuz, care se va inainta impreuna cu contestatia si dovada achitarii taxei, comisiei de organizare,care va judeca cazul.
CAPITOLUL XII – Precizari administrative
Art. 85. Cluburile (sectiile de oina) ale caror echipe joaca in deplasare vor suporta cheltuielile de transport, cazare si masa ale sportivilor, antrenorilor etc. conform normelor financiare in vigoare.
Art. 86. Cluburile (sectiile de oina) ale caror echipe joaca pe teren propriu vor suporta la fiecare joc de etapa (turneu)cheltuielile de organizare (chirie teren- sala, asistenta medicala).
Art. 87. La competitiile sistem turneu organizate de F.R.Oina cluburile (sectiile de oina) vor suporta pe langa cheltuielile de deplasare si 50% din din chiria terenului(salii). In cazul in care turneul este organizat de un club a carui echipa este participanta, cheltuielile pentru chirie teren(sala) vor fi suportate de acesta.
Art. 88. In caz de neprezentare a unei echipe obligatiile financiare vor fi suportate de catre clubul (sectia de oina) a carui echipa este prezenta la teren.
Art. 89. (1) Nerespectarea obligatiei de a suporta cheltuielile stabilite in prezentul regulament atrage dupa sine suspendarea din oficiu a echipei in culpa pana la achitarea acestora.
Art.90. Toate platile privind taxele de legitimare,transfer, inscriere, contestatie si amenzile vor fi virate intr-un cont al F.R.Oina, ale carui elemente de identificare se comunica anual prin Buletinul Informativ, sau vor fi achitate direct la federatie.
CAPITOLUL XIII – Dispozitii finale
Art. 91. C.C. Competitii se poate sesiza din oficiu privind nerespectarea prevederilor prezentului regulament si ale regulamentelor de desfasurare a competitiilor. Sesizarea poate determina aplicarea de sanctiuni conform regulamentului disciplinar al federatiei
Art. 92. Conducatorii structurilor sportive afiliate la F.R.Oina, sunt obligati sa aduca la cunostiinta intregii sectii de oina (antrenori, tehnicieni, jucatori etc.), regulamentele de organizare ale competitiilor precum si Regulamentul de Organizare si Desfasurare a Activitatilor de Oina, pentru a le cunoaste si respecta intocmai.
Art. 93. Comisiile de organizare a competitiilor de oina vor putea lua orice alte decizii pe care le vor gasi necesare, in toate problemele ce sunt prevazute in prezentul regulament, cu respectarea stricta si cu prioritate a Statutului F.R.Oina, a Regulamentului de Organizare si Desfasurare a Activitatilor de Oina , a Regulamentului de Functionare al F.R.Oina, a Regulamentului Disciplinar, a Regulamentului Comisiei Centrale de Competitii, Legitimari, Transferari si Clasificari Sportive si ale Regulamentelor de desfasurare a fiecarei competitii, in spriritul acestor norme.
Art.94.Prezentul Regulament de organizare si desfasurare a activitatilor de oina a fost aprobat de Biroul Federal al F.R.O. in sedinta din data de 12.03.2010 desfasurata la Constanta si intra in vigoare incepand cu data de 13.03.2010.
CAPITOLUL I. DISPOZITII GENERALE
Art. 1. Prezentul regulament stipuleaza conditiile si termenele de efectuare a transferurilor si legitimarilor sportivilor care practica oina din cadrul structurilor sportive afiliate la Federatia Romana de Oina.
Art. 2. Pentru evitarea unor eventuale conflicte intre sportiv si unitatea sportiva, biroul federal recomanda ca asociatiile si cluburile sa incheie contracte-angajament cu sportivii pe perioade limitate.
2.1 In contractele-angajament se vor stipula obligatiile precise ale partilor contractante, perioadele de valabilitate, precum si alte clauze stabilite de comun acord. Odata contractul-angajament semnat, devine act juridic pentru partile semnatare.
2.2 Contractele angajament incheiate intre sportivi si structurile sportive nu vor fi valabile daca in cadrul lor vor avea inscrise clauze ce contravin ordinelor si regulamentelor Ministerului Sportului si ale F.R. Oina.
2.3. Contractele intre sportiv si structura sportiva, se fac in minim trei exemplare, cate unul pentru fiecare parte, exemplarul trei revenind FRO. Fiecare exemplar trebuie sa contina semnaturile in original si viza FRO.
CAPITOLUL II. TRANSFERARI SI LEGITIMARI
Art.3.Transferul reprezinta operatiunea prin care un sportiv legitimat la o structura sportiva obtine dreptul de a evolua la o alta structura sportiva
Art.4. (1). In scopul stimularii si dezvoltarii activitatii sportive de performanta la nivelul cluburilor, transferul jucatorilor seniori si juniori de la o structura sportiva la alta se poate efectua numai cu acordul scris al sportivului , al clubului sportiv la care acesta este legitimat si al clubului sportiv care se solicita transferul.
(2).Imprumutul sportivilor ( juniori si seniori ) se poate face pe o perioada limitata cuprinsa intre o luna si 2 ani cu acordul sportivului si al clubului unde este legitimat acesta,la solicitarea scrisa a clubului beneficiar.
(3). La terminarea perioadei de imprumut sportivul revine de drept clubului de baza, un transfer definitiv fiind conditionat de acordul acestuia.
(4). Transferarea sportivilor aflati sub contract se va face numai cu acordul clubului cu care a fost incheiat contractul.
Art.5. Comisia de competitii,legitimari ,transferari si clasificari sportive poate aproba ,in tot cursul anului, transferarea sportivilor care nu au contract, la alte structuri sportive, fara acordul scris al clubului (asociatiei) la care acestia sunt legitimati, in urmatoarele situatii :
5.1. Sportivii care nu au participat in ultimul an de zile (01.01-31.12) la nici o competitie (locala sau nationala) pentru clubul la care sunt legitimati. Dovada neparticiparii o reprezinta foile de arbitraj din perioada mentionata precum si viza in carnetul de legitimare.
5.2. Sportivii cluburilor desfiintate;
5.3.Sportivii care se muta sau sunt incadrati in institutii(de stat sau particulare) care au echipe de oina.
Art.6 Pentru sportivii care solicita transferul in baza oricarui alineat de la art 5, acesta va putea fi operat in afara perioadei de transfer, in termen de 30 de zile de la data cand intervine una din situatiile mentionate.
Art.7.(1). Competenta si responsabilitatea efectuarii si evidentei transferurilor apartine Comisiei de competitii,legitimari ,transferari si clasificari sportive a FRO .
(2). Perioadele pentru efectuarea transferurilor sunt 1 ianuarie – 31 martie si 01 – 30 iunie ale fiecarui an.
(3). Data expedierii prin posta sau a depunerii personale a documentelor este luata in calcul la solutionarea cererilor de transfer.
Art.8. Pentru aprobarea si efectuarea tranferurilor ,se vor trimite sau depune la sediul federatiei, cu mentiunea –pentru Comisia de competitii,legitimari ,transferari si clasificari sportive -urmatoarele documente:
Art.9. (1). Sportivii care se transfera in baza art.5, nu au nici o obligatie fata de unitatea sportiva de la care se transfera.
(2). In cazul in care clubul de la care se transfera sportivul (conf. art.5) prezinta dovezi scrise privind unele obligatii(financiare sau materiale) pe care le are sportivul fata de acesta, comisia juridica va actiona pentru medierea si stingerea litigiului, mergand pana la propunerea de ridicare a dreptului de participare in competitii a sportivului respectiv pana la rezolvarea acestei situatii.
Art.10. Sportivul care semneaza si depune in aceeasi perioada de transferari , doua sau mai multe cereri de transfer va fi suspendat in mod automat pe o perioada de un an de zile(de la data inregistrarii primei cereri) din toate competitiile organizate de federatie.
Art.11. In caz de nerespectare a clauzelor contractuale de catre cluburi ,sportivii nemultumiti se pot adresa Comisiei de competitii,legitimari ,transferari si clasificari sportive a FRO pentru a putea deveni jucatori liberi.
Art. 12.(1)Comisia de competitii,legitimari ,transferari si clasificari sportive a FRO, va inscrie toate documentele de transfer primite intr-un registru special, mentionand in dreptul fiecaruia hotararea luata in sedinta de rezolvare a acestora.
(2).Rezolvarea cererilor de transfer sau legitimare se face in maxim 15 zile de la data expirarii perioadei de transfer sau de la data depunerii documentelor pentru cazurile speciale(cazul art.5) si a celor pentru legitimare ,rezultatul fiind comunicat ambelor cluburi si sportivului;
( 3). Toate documentele de transfer sau legitimare vor fi inregistrate si indosariate la sediul FRO, de unde vor putea fi puse la dispozitia organelor abilitate cu controlul si verificarea acestora.
Art.13.(1). In cazul in care exista nemultumiri legate de hotararile Comisiei de competitii,legitimari ,transferari si clasificari sportive ,se pot formula contestatii catre biroul federal in termen de 10 zile de la primirea acestora.
(2). Biroul federal va analiza contestatia si va comunica raspunsul partii interesate in termen de cel mult 45 de zile de la primirea acesteia.
Art.14. Dubla legitimare este admisa(un sportiv legitimat la un club la juniori poate activa la alt club la seniori si invers).
Art.15.(1)Legitimarea reprezinta activitatea prin care o persoana obtine pentru prima oara calitatea de sportiv al unei structuri sportive.
(2).Legitimarea se poate face in tot cursul anului.
(3).Pentru legitimare se vor trimite sau depune la sediul federatiei, cu mentiunea –pentru Comisia de competitii,legitimari ,transferari si clasificari sportive -urmatoarele documente:
Art.16.(1)Eliberarea de duplicate se face numai dupa ce sportivul sau clubul declara pe propria raspundere pierderea ,sustragerea sau distrugerea carnetului de legitimare.
(2).In cazul in care are loc deteriorarea carnetului de legitimare ,la eliberarea duplicatului se va prezenta comisiei si cel vechi pentru a fi anulat;
(3).In cazul in care ulterior se recupereaza carnetul de legitimare pierdut sau sustras ,acesta se va prezenta comisiei pentru a fi anulat.
CAPITOLUL III. DISPOZITII FINALE
Art.17. Cu ocazia materializarii transferului sau a legitimarii se va inscrie in carnetul de legitimare data obtinerii dreptului de joc si baza legala(art din prezentul regulament),fiind aplicata si stampila federatiei sau a asociatiei judetene la care este afiliat clubul solicitant.
Art.18.Legitimatiile emise de catre asociatiile judetene dau drept de joc doar pentru competitiile cu caracter judetean.
Art.19. Pentru orice situatie neprevazuta in prezentul regulament ,competenta rezolvarii lor apartine Biroului Federal care se va pronunta in prima sedinta de dupa semnalarea situatiei respective,.
Art. 20. Prezentul regulament a fost aprobat de Biroul Federal al F.R.O. în şedinţa din data de 12.03.2010 si in Adunarea Generala a FRO din 13.03.2010, desfăşurate la Constanta si intra in vigoare de la data 13.03.2010.
CUPRINS:
Capitolul I: Dispozitii generale
Capitolul II:Abateri disciplinare :
-abaterea,aspecte generale;
-sancţiuni disciplinare aplicabile:
a)structurilor sportive;
b) sportivilor
c) oficialilor;
-definiţiile sancţiunilor;
-circumstanţe atenuante şi agravante;
-prescripţie;
-criterii de aplicare.
Capitolul III:Actiunea disciplinara:
A.Dispoziţii comune
B.Instanţe disciplinare, competenţă şi compunerea lor
C.Probele şi mijloacele de probă
D.Procedura disciplinară in fata Comisiei de Disciplina
E.Soluţionarea cauzei în primă instanţă
F.Procedura privind sancţionarea jucătorilor de către cluburi sau asociaţii sportive
G.Procedura in fata comisiei de apel
H.Despre procedurile speciale
I.Despre recurs
J.Abateri disciplinare sisanctiunile aplicabile pentru:
-sportivi;
– structurile sportive;
– oficialii structurilor sportive afiliate la F.R.O. (conducători, delegaţi, antrenori, membri etc.)
Capitolul IV: Dispozitii finale.
Capitolul I
DISPOZIŢII GENERALE.
Art.1. Obiectul , scopul si reguli de baza.
Prezentul regulament prevede regulile de disciplină, instantele disciplinare şi competenţele lor, precum şi procedura disciplinară şi este elaborat în baza prevederilor statutului si regulamentelor Federaţiei Române de Oina.
Acest regulament se aplică în cazul oricărui joc sau competiţii organizate sau autorizate de F.R.O. Regulamentul se aplică şi în cazul în care statutul, regulamentele sau deciziile F.R.O. sunt încălcate, iar aceste încălcări nu sunt sancţionate de un alt organism al F.R.O.
Regulamentul disciplinar este cadrul normativ care stabileşte statutul disciplinar al tuturor activităţilor desfăşurate în legătură cu jocul de oină.
Prevederile prezentului regulament se aplică tuturor cluburilor, secţiilor, oficialilor (conducători, delegaţi, antrenori, arbitri, observatori,etc.), reprezentanţilor, jucătorilor şi altor persoane implicate în activitatea de oina, în cazul în care aceştia produc încălcări ale statutului, regulamentelor şi hotărârilor F.R.O.:
Nimeni nu se poate prevala de necunoaşterea, cunoaşterea insuficientă sau interpretarea eronată a normelor de disciplină pentru a fi exonerat de răspundere.
Art.2. Cluburile şi secţiile sunt răspunzătoare de comportarea jucătorilor, reprezentanţilor şi suporterilor lor ,precum şi a oricăror alte persoane care au stabilite sarcini cu ocazia organizării jocurilor de oina.
Acestea răspund de asigurarea ordinii şi securităţii în stadion, pentru manifestări, atitudini incorecte şi acte de violenţă ,precum şi pentru producerea de incidente înaintea, în timpul şi după disputarea jocului.
Art.3. Reprezentanţii cluburilor, jucătorii, ca şi orice alte persoane implicate în activitatea de oina au îndatorirea de a se conforma principiilor loialităţii, probităţii şi spiritului de sportivitate prevăzute în codurile de conduită ale activităţii de oina (Anexa I A-D).
Sancţiunile pentru încălcarea codurilor de conduită vor fi aplicate în conformitate cu prevederile acestui regulament.
Art.4. Orice caz neprevăzut în prezentul Regulament Disciplinar poate fi extins, prin analogie, cu alte cazuri asemănătoare.
Art.5.Abaterea disciplinară
Abaterea disciplinară este fapta prin care se încalcă normele de disciplină şi de comportare săvârşită cu vinovăţie.
Abaterea disciplinară este singurul temei legal al răspunderii disciplinare.
Recidiva se consideră pentru orice abatere ulterioară, indiferent de felul primei abateri.
Se află în stare de recidivă jucătorul, oficialul sau asociaţia care, fiind sancţionaţi pentru o cauză în ultimii 2 ani, comit noi abateri sportive de orice natură.
În caz de recidivă toate sancţiunile disciplinare pot fi majorate.
Art.6.Masuri disciplinare
Instanţele disciplinare au competenţa să aplice sancţiuni pentru abaterile comise şi să dispună măsuri care să garanteze executarea lor si prevenirea savarsirii de noi asemenea abateri.
În scopul impunerii rolului educativ al unei măsuri disciplinare, comisiile de primă instanţă trebuie să se pronunţe într-un interval de timp cât se poate mai scurt ,cel mult 5 zile de la data la care s-a comis abaterea.
În cazuri deosebite se poate amâna soluţionarea cauzei pentru strângerea şi administrarea de noi probe sau ascultarea oricărei persoane a cărei audiere este utilă, iar pronunţarea nu poate depăşi termenul de maximum 30 de zile de la producerea incidentului.
Sancţiunea disciplinară este o măsură de constrângere şi totodată un mijloc educativ, care are ca scop restabilirea odinii şi prevenirea de noi abateri.
Sancţiunile disciplinare care pot fi aplicate membrilor afiliaţi sunt:
– avertisment;
– amenzi;
– puncte de penalitate;
– pierderea jocului;
– ridicarea dreptului de organizare a jocurilor pe teren propriu;
– suspendarea din activitatea competiţională;
– retrogradarea echipei;
– excluderea structurii sportive.
– avertisment;
– amenda;
– ridicarea dreptului de joc (suspendare)
– excluderea din viaţa sportivă.
– avertisment;
– amenda;
– suspendarea din activitatea competitională;
– excluderea din viata sportiva.
Art.7. Definiţii.
Este sancţiunea cea mai blândă, care se aplică pentru fapte mai puţin grave, avându-se în vedere şi circumstanţele.
Dacă abaterea aparţine în exclusivitate spectatorilor, se poate decide desfăşurarea unuia sau mai multor jocuri pe teren propriu fără spectatori.
Se aplică numai în situaţia in care există mai multe categorii (ligi, divizii, etc.)
Art 8. La pronunţarea hotărârilor se va ţine seama de circumstanţele atenuante sau agravante.
Art. 9. Constituie circumstanţe atenuante următoarele:
În cazul în care se au în vedere circumstanţele atenuante, sancţiunea disciplinară se poate reduce până la jumătatea ei.
Art.10. Constituie circumstanţe agravante următoarele:
În situaţia în care există circumstanţe agravante, sancţiunea aplicată se poate majora ,dar nu cu mai mult de o jumătate din sancţiunea prevăzută.
Art.11. Cumulul sancţiunilor
Sancţiunile pot fi cumulate.
Dacă se săvârşesc mai multe acte de indisciplină se aplică sancţiunea pentru fapta cea mai gravă.
Art.12. Persoanele (jucători, oficiali, arbitri, antrenori etc.) sancţionate disciplinar pentru abateri în competiţii interne nu au voie să participe la nici o activitate internaţională, cu echipa la care activează sau cu alte echipe de club .
Art.13. Prin transferul unui jucător, antrenor, medic sau conducător sancţionat pentru o abatere disciplinară, de la o echipă la alta, sancţiunea nu se anulează, ci se execută în continuare.
Schimbarea calităţii sau funcţiei persoanei sancţionate pe linie sportivă nu poate avea efect asupra executării sancţiunii în totalitatea ei.
Art.14. Sancţiunea nu se mai poate aplica ,dacă au trecut mai mult de 90 de zile de la săvârşirea abaterii disciplinare şi nu s-a pus în mişcare acţiunea disciplinară, ori a fost anulată de instanţa disciplinară competentă.
Art. 15 Criterii de aplicare a sancţiunilor
Suspendări.
Suspendările pentru un număr limitat de etape sau jocuri se execută începând cu primul joc oficial de la data pronunţării . Regula este valabilă şi cu ocazia desfăşurării jocurilor în turnee sau Cupa României , fiind aplicată după caz de Comisia de disciplină , Comisia de Apel sau comisiile care funcţionează prin delegare la activităţile enunţate anterior .
Suspendările pentru perioade determinate se execută începând cu ziua imediat următoare pronunţării în şedinţa Comisiei de Disciplină a Federaţiei Române de Oină sau a finalizării căii de atac.
Pentru abateri grave , comise în timpul unor jocuri amicale , interne sau internaţionale , Comisia de Disciplină poate pronunţa sancţiuni asemănătoare cu cele aplicabile în competiţiile oficiale dacă este sesizată de oficialii prezenţi la săvârşirea abaterii .
Art. 16 . Folosirea la jocurile oficiale a jucătorilor în stare de suspendare , constituie o abatere gravă şi atrage pierderea jocului din oficiu cu 9-0 de către echipa în culpă şi dublarea sancţiunilor celor suspendaţi .
Capitolul III
ACŢIUNEA DISCIPLINARĂ
Art.17. Acţiunea disciplinară are ca obiect constatarea la timp şi în totalitate a cazurilor de indisciplină, a abaterilor de la comportarea şi etica sportivă în aşa fel încât cluburile şi asociaţiile sportive, jucătorii sau oficialii care au comis asemenea cazuri să fie sancţionaţi pe măsura vinovăţiei lor şi nici un nevinovat să nu fie sancţionat gratuit.
Art.18. Acţiunea disciplinară are ca scop să contribuie la:
Art.19. În desfăşurarea acţiunii disciplinare trebuie să se asigure aflarea adevărului referitor la faptele şi împrejurările în care s-au produs abaterile respective ,precum şi a celor vinovaţi de producerea lor.
În scopul celor de mai sus, comisiile disciplinare au obligaţia de a avea un rol activ în desfăşurarea acţiunii disciplinare şi realizarea rolului ei educativ.
Pentru judecarea cauzelor este obligatorie citarea părţilor, care se poate face prin orice mijloc (poştă, e-mail, sms, notă telefonică,etc) care asigură cel puţin înţelegerea identităţii părţilor, temeiul citării, locul, data şi ora judecării cauzei.
Hotărârile definitive se execută imediat pentru toate sancţiunile, mai puţin amenzile , care se achită în termen de 15 zile de la rămânerea definitivă a hotărârii.
Art.20. Pentru F.R.O. sancţiunile disciplinare sunt pronunţate de:
a – Comisia de disciplina a F.R.O., care soluţionează în primă instanţă toate abaterile disciplinare prevăzute în prezentul regulament,statut si reglementarile fro
b – Comisia de Apel a FRO care soluţionează apelurile împotriva hotărârilor pronunţate de Comisia de disciplina a F.R.O;
c – Biroul Federal al F.R.O. care solutioneaza recursurile impotriva hotararilor pronuntate de Comisia de Apel.
Art.21. Instanţele disciplinare sunt compuse din:
Art. 22. Preşedintele şi membrii instanţelor disciplinare constituite nu pot participa la soluţionarea cauzei şi la deliberări când ei au un interes sau amestec în cauza respectivă.
Membrii sunt obligaţi la discreţie pentru faptele, actele şi informaţiile de care au luat cunoştinţă prin funcţiile pe care le au.
Art.23. Persoana aflată în situaţia arătată la art. 22 este obligată să declare comisiei disciplinare că se abţine să participe la judecarea cauzei, arătând şi motivele respective.
Art.24. În vederea aflării adevărului, instanţa disciplinară este obligată să lămurească, sub toate aspectele, cauza pe bază de probe.
Art.25. Constituie probă orice element de fapt care serveşte la constituirea existenţei sau inexistenţei unei abateri disciplinare, la identificarea celui vinovat de comiterea ei şi la cunoaşterea împrejurărilor necesare justei soluţionări a cauzei.
Art.26. În judecarea cauzelor mijloacele de probă sunt următoarele:
Art.27. Comisia de Disciplina îşi exercită atribuţiile în mod activ pentru aflarea adevărului asupra incidentului produs şi al realizării rolului educativ al acţiunii disciplinare.
Aceasta îşi formează decizia pe baza probelor existente în cauza respectivă.
Art.28. Lucrarile instantelor diciplinare se desfasoara la sediul FRO.
Art.29. Acţiunea disciplinară se desfăşoară în faţa comisiei disciplinare competente, constituită conform prevederilor acestui regulament .
Art.30. Şedinţele în care se desfăşoară judecarea abaterilor şi soluţionarea lor nu sunt publice, în sală fiind admise numai persoanele în cauză, reprezentanţii cluburilor sau asociaţiilor sportive, precum şi celelalte persoane citate.
Art.31. Soluţionarea cauzelor are loc dacă procedura a fost îndeplinită.
Neprezentarea celor citaţi nu împiedică soluţionarea cauzelor decât în cazurile în care prezenţa uneia dintre acestea este absolut necesară.
Atunci când soluţionarea cauzei este amânată, persoanele prezente iau cunoştinţă de noul termen stabilit în cadrul şedinţei.
Art.32. Preşedintele comisiei sau înlocuitorul său are obligaţia de a lua din timp toate măsurile pentru ca, la termenul fixat, soluţionarea cauzei să nu sufere amânare.
Art.33. Persoanele prezente la şedinţă sunt obligate să păstreze disciplina în cadrul acesteia.
Art.34. Şedinţa este condusă de preşedintele comisiei care îndeplineşte toate îndatoririle care îi revin conform prezentului regulament sau de înlocuitorul său (care, în principiu, este secretarul comisiei).
Întrebările în timpul şedinţei se pun de către preşedintele comisiei sau direct de membrii comisiei, cu acordul acestuia.
Preşedintele veghează asupra menţinerii ordinii şi solemnităţii şedinţei, putând lua măsurile de cuviinţă în acest scop.
Dacă una din persoanele prezente tulbură şedinţa sau nesocoteşte măsurile luate de preşedinte, în vederea asigurării ordinii, acesta îi atrage atenţia, iar în caz de repetare sau abateri, dispune evacuarea acesteia din sală.
Pe lângă măsura evacuării, comisia poate stabili şi alte sancţiuni, precum amendă, suspendarea şedinţei, avertisment, care se înscriu în procesul verbal de şedinţă.
Art.35. Desfăşurarea şedinţei în care are loc soluţionarea abaterilor comise se consemnează într-un proces-verbal, care va trebui să cuprindă:
Procesul-verbal se semnează la încheierea şedinţei de toţi membrii comisiei prezenţi.
Hotărârea pronunțată de Comisia de Disciplină a F.R.O. va conține în mod obligatoriu următoarele elemente:
exercitată.
Hotărârile vor fi semnate de președintele de ședință și de secretarul comisiei.
Greșelile evidente apărute în conținutul hotărârii vor fi îndreptate
din oficiu sau la cererea oricăreia dintre părți de către comisia care
a pronunțat hotărârea.
Comunicarea unei hotărâri care conține erori materiale nu poate
produce prejudicii nici uneia din părțile din procedura disciplinară
Art.36. Deliberarea şi luarea hotărârii se fac la încheierea discuţiilor pentru fiecare cauză în parte, la acestea luând parte numai membrii comisiei de primă instanţă.
În situaţiile în care există motive care duc la imposibilitatea concluzionării cauzei şi luării hotărârii şi, deci, necesită amânarea, pentru a se aduce noi probe sau noi martori, se poate acorda o amânare până la şedinţa următoare (7 zile) în cadrul termenului maxim de 30 de zile.
Art.37. Hotărârea se ia prin votul majorităţii membrilor prezenţi.
În caz de egalitate de voturi, votul preşedintelui este decisiv.
Hotărârea se pronunţă în cadrul şedinţei de către preşedintele comisiei disciplinare sau de către înlocuitorul său.
Evidenţa sancţiunilor acordate se ţine de comisia disciplinară respectivă.
Art.38. Comisiile disciplinare soluţionează cauza în primă instanţă.
Sesizarea acestora se face prin raportul arbitrului sau raportul observatorului,oficiali ai federatiei prezenti la competitie sau prin instiintarea comisiei de litigii a competitiei.
Art.39. În baza sesizării şi a altor documente prezentate, secretarul comisiei constituie dosarul cauzei şi îl prezintă preşedintelui acesteia.
La data stabilită pentru şedinţa comisiei de disciplină trebuie să ia parte obligatoriu :
Pentru elucidarea unor cazuri dificile, prin intermediul secretarului general al FRO, se convoacă şi orice altă persoană care poate să dea relaţii asupra abaterilor disciplinare produse.
Neprezentarea jucătorilor şi a reprezentanţilor cluburilor la şedinţa comisiei nu poate fi motiv de contestaţie cu privire la măsurile disciplinare luate în absenţa celor în cauză.
Art.40. La începerea şedinţei, după strigarea cauzei şi apelul persoanelor implicate, preşedintele verifică identitatea acestora şi solicită martorilor prezenţi să părăsească sala de şedinţe, urmând să fie ascultate toate persoanele citate, pe rând.
Art.41. Preşedintele solicită persoanelor în cauză dacă au de formulat noi cereri sau propuneri de prezentare de noi probe.
Art.42. Preşedintele dispune secretarului să dea citire actului de sesizare, după care explică persoanelor în cauză în ce constau învinuirile ce li se aduc.
Art.43. Comisia de disciplină procedează, în continuare, la ascultarea celor în cauză sau a martorilor care sunt lăsaţi să arate tot ceea ce cunosc despre abaterile disciplinare comise şi cărora le sunt adresate întrebări de către membrii comisiei.
Art.44. În cazul în care, în cauză există probe materiale, instanţa disciplinară, din oficiu, sau la cerere, dispune în caz că este necesar, aducerea şi prezentarea lor.
Art.45. Soluţionarea cauzei poate fi amânată în vederea aducerii de noi probe, dacă pentru lămurirea faptelor produse acestea sunt necesare.
Art.46. Înainte de a declara încheiată procedura de soluţionare a cauzei, preşedintele solicită persoanele respective dacă mai au de formulat şi alte cereri pentru completarea ei.
Art.47. După închiderea procedurii de soluţionare a cauzei, comisia disciplinară de primă instanţă deliberează asupra cauzei şi ia hotărârea.
Toţi membrii comisiei disciplinare au obligaţia să-şi spună părerea asupra situaţiilor respective, preşedintele exprimându-şi părerea cel din urmă.
Art.48. Hotărârea prin care comisia disciplinară de primă instanţă soluţionează abaterile comise se consemnează în procesul-verbal al şedinţei.
Art.49. Hotărârea pronunţată de Comisia de Disciplina se comunică, în scris, Secretarului General al F.R.O. în termen de 24 ore de la pronunţare.
Preşedintele comisiei explică apoi celor în cauză că pot declara apel şi termenul în care au dreptul să o facă (5 zile) de la primire sau de la pronuntare daca sunt prezenti.
Art.50. Hotărârea luată şi sancţiunile dictate de comisie ca urmare a dezbaterilor ,sub semnătura secretarului general al FRO ,se transmit ,in termen de 5 zile , de secretariatul FRO , oficial, cluburilor, echipelor sau persoanelor respective.
Art.51. Sancţiunile pronunţate de cluburile sau asociaţiile sportive împotriva propriilor jucători sunt valabile numai dacă au fost respectate următoarele condiţii:
-dacă jucătorul respectiv a fost citat pentru a participa la judecarea cauzei şi a luat cunoştinţă de aceasta prin semnătură;
-dacă s-a comunicat în scris, în termen de 3 zile, sancţionarea respectivă a persoanei în cauză, cu luarea la cunoştinţă de către aceasta;
-dacă s-a înaintat la Comisia de Disciplină a F.R.O. un act oficial cu prezentarea pe scurt a cauzei, o copie a procesului-verbal al şedinţei în care a fost judecată cauza şi carnetul de legitimare al jucătorului respectiv.
Art.52. Sancţiunile dictate de cluburi sau asociaţii sportive vor fi înaintate în termen de 5 zile la F.R.O, pentru ratificare de către Comisia de Disciplină , sub sanctiunea nulitatii absolute.
Art.53. Odată ratificate, hotărârile respective pot fi atacate conform procedurii stabilite de Regulamentul Disciplinar al F.R.O.
Art.54. Sancţiunile vor fi înscrise în carnetele de legitimare (de către Comisia de Disciplină) şi pe fişele de evidenţă ale jucătorilor (de către Comisia de Competiţii).
Art.55. Se resping ca neregulamentare sancţiunile hotărâte pentru perioade de timp nedeterminate, ca şi cele stabilite cu încălcarea prevederilor Regulamentului disciplinar al F.R.O..
Art.56. Conducătorii cluburilor sau asociaţiilor sportive răspund de respectarea condiţiilor cerute pentru ratificarea de către federaţie a sancţiunilor pronunţate.
Art.57. Orice hotărâre de excludere din activitatea competiţională va fi înaintată spre ratificare Biroului Federal, cu respectarea prevederilor art.52 din prezentul regulament.
Art.58. La solicitarea cluburilor sau asociaţiilor sportive, Biroul Federal poate aproba ridicarea sancţiunilor în următoarele condiţii:
Art.59. Comisia de Apel judecă apelurile introduse de cluburi, asociaţii, secţii, jucători, antrenori, arbitri, conducători şi alţii, împotriva hotărârilor pronunţate de Comisia de Disciplina, sub condiţia respectării regulamentelor în vigoare.
Art.60. Termenul maxim pentru introducerea apelului este de 5 zile de la data pronunţării hotărârilor – pentru cei care au luat la cunoştinţă în şedinţă – sau de la data luării la cunoştinţă, în scris, pentru cei care au lipsit de la şedinţă.
Art.61. În procedura desfăşurată în faţa Comisiei de Apel sunt admise ca mijloace de probă: raportul de arbitraj, declaraţiile arbitrului si secretarului de concurs ,raportul observatorilor oficiali, precum şi orice alt document cuprins în dosarul cauzei respective, judecat de prima instanţă.
Comisia poate solicita şi administra probe noi, necesare în soluţionarea cauzei.
Art.62. Taxele de apel sunt cele stabilite prin hotărârea Biroului Federal şi se achită la federaţie sau în contul FRO.
Termenul este obligatoriu, iar taxa se plăteşte anticipat sau cel mai târziu înainte de ora judecării cauzei.
Apelurile netaxate sau care nu se înscriu în termenul fixat nu se vor lua în discuţie.
Art.63. Declararea apelului nu suspendă executarea hotărârii luate în prima instanţă.
Art.64. Declararea apelului se face la secretarul general al F.R.O., prin comunicare scrisă sau prin fax, în termen de 5 zile.
Motivele de apel se formulează în declararea apelului, care se transmite la secretarul general al F.R.O şi pot fi însoţite de materiale de susţinere a apelului.
Soluţionând cauza, Comisia de Apel are dreptul să pronunţe soluţii de admitere sau de respingere, de la caz la caz, în raport de probele administrate în susţinerea apelului, anularea, micşorarea sau înlocuirea sancţiunilor dictate de Comisia de Disciplina a F.R.O. împotriva cărora s-a declarat apel.
Preşedintele Comisiei de Apel, la primirea documentelor privind declararea apelului, fixează un termen pentru soluţionarea acestuia de maximum 7 zile, care trebuie adus la cunoştinţă părţilor.
Soluţionarea apelului se face cu citarea celor în cauză. Dacă aceştia nu se prezintă, soluţionarea se poate face şi în lipsa celor în cauză, dacă ei au fost citaţi regulamentar.
Înainte de începerea soluţionării fondului, preşedintele verifică dacă s-a respectat termenul de apel şi dacă s-a plătit taxa aferentă. În caz contrar, respinge pe loc apelul.
În cazul în care au fost îndeplinite condiţiile prevăzute la alineatul precedent, preşedintele Comisiei de Apel dispune trecerea la soluţionarea pe fond a apelului, dând cuvântul celor în cauză spre a-şi susţine cererea şi a propune eventuale probe noi, utile soluţionării cauzei şi în legătură directă cu aceasta.
Comisia de Apel soluţionează cauza, verifică hotărârea atacată, pe baza documentelor şi materialelor aflate la dosarul cauzei, precum şi a celorlalte probe noi prezentate de cei în cauză.
În soluţionarea apelului comisia poate da o nouă apreciere probelor existente şi poate administra orice alte probe noi, pe care le consideră necesare.
Comisia are obligaţia de a se pronunţa asupra tuturor motivelor de apel invocate.
Soluţionând cauza, Comisia de Apel poate pronunţa următoarele:
asupra cauzei.
În soluţionarea cauzei, Comisia de Apel emite o decizie executorie, care se consemnează în procesul verbal al şedinţei.
Procesul verbal de şedinţă va cuprinde:
Procesul verbal se semnează la încheierea şedinţei de preşedinte şi de
membrii comisiei, prezenţi la soluţionarea cauzelor.
Deliberarea şi luarea hotărârii se fac după încheierea dezbaterilor fiecărei cauze, cu excepţia situaţiilor în care, pentru motive temeinice, trebuie amânate, această amânare neputând fi mai mare de 7 zile.
Deliberarea este secretă, iar la desfăşurarea ei iau parte numai membrii Comisiei de Apel.
Hotărârea se pronunţă în cadrul şedinţei de către preşedintele comisiei sau de către înlocuitorul său, de regulă, cel mai vârstnic membru al comisiei.
Hotărârea pronunţată de Comisia de Apel se comunică, în scris, Secretarului General al F.R.O. în termen de 24 ore de la pronunţare.
Secretarul General comunică, în scris, în termen de 24 ore, atât părţii petente, cât şi Comisiei de Disciplina a F.R.O , care a judecat cauza în primă instanţă, hotărârea Comisiei de Apel. Totodată, în comunicare se face şi menţiunea că părţile pot face recurs la Biroul Federal în termen de 5 zile de la primirea comunicării.
Hotărârea luată şi sancţiunile dispuse de comisie ca urmare a dezbaterilor ,sub semnătura preşedintelui comisiei şi a secretarului general al FRO ,se transmit ,in termen de 5 zile , de secretariatul FRO , oficial, cluburilor, echipelor sau persoanelor respective.
Art.65. Pentru sanctionarea abaterilor disciplinare si solutionarea contestatiilor,pe durata unor turnee cu mai multe etape zilnice, F. R. Oina va numi o Comisie de Litigii formata din 3 persoane(un presedinte si doi membri), care va fi comunicată la şedinţa tehnică a turneului respectiv,cu competente de prima instanta disciplinara.
Art.66. Procedurile disciplinare in fata acestei comisii se desfasoara conform prevederilor art.27-50 din prezentul regulament disciplinar.
Art.67. Hotararile acestei comisii constituita pe timpul competitiilor tip turneu vor fi ratificate ulterior,in termen de cel mult 10 zile de catre Comisia de Disciplina a F. R. Oina, care poate valida sau modifica aceste decizii, hotararile acestora fiind definitive.Impotriva acestor hotarari cei interesati vor putea folosi caile de atac prevazute de statutul F. R. Oina.
Art.68. Împotriva hotarârilor cu caracter disciplinar ale organelor F. R. Oina in mod exceptional si pentru motive sau probe care nu au putut fi aduse sau administrate în fond sau apel , se poate face recurs de catre partile nemultumite care au figurat în cauza, la Comisia Nationala de Disciplina Sportiva (CNDS) de pe lânga Agentia Nationala pentru Sport (ANS) în termen de 15 zile de la comunicarea in scris a hotararii.
Pâna la data la care CNDS devine operabila în conditiile legii, recursurile se vor judeca de catre Biroul Federal al F. R. Oina , deciziile sale fiind definitive si irevocabile.
Se poate înainta recurs si pentru motive privind nerespectarea dispozitiilor Statutului F. R. Oina , a dispozitiilor privind citarea sau competenta materiala de solutionare a litigiilor.
Art.69. Pâna la solutionarea recursului, sanctiunile aplicate ramân valabile. Comisia de Apel sau dupa caz , Biroul Federal poate suspenda executarea pentru motive temeinice.
Art.70. Biroul Federal al F.R.O judecă recursurile introduse de cluburi, asociaţii, secţii, jucători, antrenori, arbitri, conducători şi alţii, împotriva hotărârilor pronunţate de Comisia de Apel, sub condiţia respectării regulamentelor în vigoare.
Art.71. Termenul maxim pentru introducerea recursului este de 5 zile de la data pronunţării hotărârilor – pentru cei care au luat la cunoştinţă în şedinţă – sau de la data luării la cunoştinţă, în scris, pentru cei care au lipsit de la şedinţă.
Art.72. În procedura desfăşurată în faţa Biroul Federal al F.R.O sunt admise ca mijloace de probă: raportul de arbitraj, declaraţiile arbitrului si secretarului de concurs ,raportul observatorilor oficiali, precum şi orice alt document cuprins în dosarul cauzei respective, judecat de Comisia de Apel.
Biroul Federal poate solicita şi administra probe noi, necesare în soluţionarea cauzei.
Art.73. Taxele pentru recurs sunt aceleasi ca pentru apel. Recursurile netaxate sau care nu se înscriu în termenul fixat nu se vor lua în discuţie.
Art.74. Declararea recursului nu suspendă executarea hotărârii luate în apel.
Art.75. Declararea recursului se face la secretarul general al F.R.O., prin comunicare scrisă sau prin fax, în termen de 5 zile.
Art.76. Motivele de recurs se formulează în declararea recursului, care se transmite la secretarul general al F.R.O şi pot fi însoţite de materiale de susţinere a acestuia.
Art.77. Soluţionând cauza, Biroul Federal are dreptul să pronunţe soluţii de admitere sau de respingere, de la caz la caz, în raport de probele administrate în susţinerea recursului, anularea, micşorarea sau înlocuirea sancţiunilor dictate de Comisia de Apel a F.R.O. împotriva cărora s-a declarat recurs.
Art.78. Preşedintele, la primirea documentelor privind declararea recursului, fixează un termen pentru soluţionarea acestuia de maximum 7 zile, care trebuie adus la cunoştinţă părţilor.
Art.79. Soluţionarea recursului se face cu citarea celor în cauză. Dacă aceştia nu se prezintă, soluţionarea se poate face şi în lipsa celor în cauză, dacă ei au fost citaţi regulamentar.
Art.80. Înainte de începerea soluţionării fondului, preşedintele verifică dacă s-a respectat termenul de recurs şi dacă s-a plătit taxa aferentă. În caz contrar, respinge pe loc recursul.
Art.81. În cazul în care au fost îndeplinite condiţiile prevăzute la alineatul precedent, preşedintele dispune trecerea la soluţionarea pe fond a recursului, dând cuvântul celor în cauză spre a-şi susţine cererea şi a propune eventuale probe noi, utile soluţionării cauzei şi în legătură directă cu aceasta.
Art.82. Biroul Federal soluţionează cauza, verifică hotărârea atacată, pe baza documentelor şi materialelor aflate la dosarul cauzei, precum şi a oricăror altor probe noi prezentate de cei în cauză.
Art.83. În soluţionarea recursului , Biroul Federal poate da o nouă apreciere probelor existente şi poate administra orice alte probe noi, pe care le consideră necesare.
Biroul Federal are obligaţia de a se pronunţa asupra tuturor motivelor de recurs invocate.
Art.84. Soluţionând cauza, Biroul Federal poate pronunţa următoarele:
Art.85. În soluţionarea cauzei, Biroul Federal emite o decizie definitiva si executorie, care se consemnează în procesul verbal al şedinţei.
Procesul verbal de şedinţă va cuprinde:
-data desfăşurării şedinţei;
-numele şi prenumele membrilor biroului federal, prezenţi;
-cauza supusă soluţionării;
-numele şi prenumele persoanelor în cauză prezente şi ale celor care au lipsit, cu arătarea calităţii lor;
-înscrisurile prezentate în şedinţă;
-cererile formulate şi excepţiile ridicate;
-temeiurile de fapt şi de drept care au dus, după caz, la admiterea sau respingerea recursului;
-soluţia dată de instanţa de recurs;
-data pronunţării deciziei.
Procesul verbal se semnează la încheierea şedinţei de preşedinte si de membrii, prezenţi la soluţionarea cauzelor.
Art.86. Deliberarea şi luarea hotărârii se fac după încheierea dezbaterilor fiecărei cauze, cu excepţia situaţiilor în care, pentru motive temeinice, trebuie amânate, această amânare neputând fi mai mare de 7 zile.
Deliberarea este secretă, iar la desfăşurarea ei iau parte numai membrii
Biroului Federal.
Art.87. Hotărârea se pronunţă în cadrul şedinţei de către preşedinte sau de către înlocuitorul său, de regulă, unul dintre vicepresedinti.
Art.88. Hotărârea luată şi sancţiunile dictate de Biroul Federal ca urmare a dezbaterilor ,sub semnătura preşedintelui şi a secretarului general al FRO ,se transmit ,in termen de 5 zile , de secretariatul FRO , oficial, cluburilor, echipelor sau persoanelor respective,acestea fiind definitive si executorii.
(1). Sportivii legitimati care se vor prezenta la jocurile oficiale echipati neregulamentar sau care încalcă normele F.R.O. privind intrarea si iesirea ordonata la inceputul si sfirsitul jocului (reprizei) vor fi sancţionaţi dupa cum urmeaza :
(2). Neparticiparea sportivilor unei echipe la salutul final dupa terminarea jocului, determina aplicarea următoarelor sanctiuni celor vinovati:
(3). Sportivii care vor avea abateri de la normele eticii sportive in relatiile cu adversarii sau coechipierii lor inaintea, in timpul si dupa terminarea unui joc oficial sau amical, se vor sanctiona dupa cum urmeaza :
a)avertisment;
(4). Sportivii care se vor abate de la normele eticii sportive in relatiile cu arbitrii inaintea, in timpul sau după terminarea jocului, cu oficialii federatiei sau cu publicul spectator, se vor sancţiona după cum urmează :
a)amenda intre 200- 1000 RON ;
(5). Sportivii care prin comportarea lor vor provoca scandaluri inainte, in timpul si după terminarea jocului, in afara terenului sportiv, in locuri publice , se vor sancţiona după cum urmează :
(6). Sportivii care vor fi gasiti de organele federale având dublă legitimare precum si cei care vor semna pentru doua cluburi in acelasi timp,se vor sancţiona cu :
a)amenda intre 100- 500 RON ;
b)suspendare pe un an;
(7). Sportivii care vor lua parte la jocuri oficiale in stare de suspendare, se vor sancţiona cu :
b)dublarea sancţiunii de suspendare primite;
(8). Sportivul dovedit a participa la jocuri oficiale prin substituire, precum si capitanul echipei in cauză, vor fi sancţionaţi după cum urmează :
(9). Sportivii care vor participa la competitiile publice oficiale sau amicale pentru alte echipe decit cele unde sint legitimati, vor fi sanctionati cu :
a)avertisment ;
b)suspendare de la 1-10 jocuri.
(10). Pătrunderea nejustificată a sportivilor în incinta terenului de joc (în timpul jocului) sau aruncarea cu obiecte pe teren se sancţionează astfel:
(11). Nerespectarea dispoziţiilor date de arbitri, înaintea, în timpul sau după încheierea jocului se sancţionează cu:
(12). Efectuarea de declaraţii în mass-media cu caracter jignitor sau calomnios la adresa persoanelor oficiale, jucătorilor, suporterilor sau prezentarea tendenţioasa a unor situaţii neconforme realităţii, se sancţionează cu:
(13).Prezentarea sub influenţa băuturilor alcoolice, la jocuri publice amicale sau oficiale, se sancţionează cu:
(14). Sportivii care se fac vinovati de trucarea rezultatelor jocurilor oficiale, indiferent daca participa direct sau indirect la realizarea acestui lucru,obtinand sau nu în acest sens avantaje materiale, se vor sanctiona cu:
c)suspendarea din activitatea competitionala pe o perioada intre 3 luni si 2 ani;
ART.90.Sanctiunile ce se aplica structuilor sportive sunt:
(1). Folosirea sportivilor sau oficialilor proprii aflati in stare de suspendare ,la competitiile oficiale, se sancţionează cu:
a)amenda de la 50 la 500 RON;
b)pierderea meciului cu 0:9.
(2). Folosirea sportivilor prin substituire de persoana , se sancţioneaza cu :
a)amendă de la 100 la 500 RON ;
b)pierderea meciului CU 0:9.
c)de la 5 la 15 puncte penalizare
(3). Folosirea pe fals a sportivilor in jocuri oficiale, se sancţioneaza cu :
a)amendă de la 100 la 400 RON ;
c)de la 5 la 15 puncte penalizare.
(4). Neasigurarea responsabilitatilor organizatorice ,in cazul in care clubul este organizator al unei competitii, se sancţionează astfel:
(5). Legitimarea şi transferarea jucătorilor în mod fraudulos se sancţionează cu:
(6). Nerespectarea prevederilor regulamentare privind asistenţa medicală (medic si ambulanţă cu toate dotările sau asistent de specialitate pe teren pe toată durata jocului) se sancţionează cu:
(7). Schimbarea datelor stabilite pentru disputarea jocurilor (ora, ziua, teren, localitate) fără acordul F. R. O se sancţionează cu :
(8). Întârzierea la jocurile oficiale , dar prezentarea înainte de expirarea celor 15 min. regulamentare se sancţionează cu :
(9). Refuzul de a pune la dispoziţia oficialilor jocului date despre jucătorii contestaţi sau refuzul de a completa (semna) raportul de joc se sancţionează:
(10).Nerespectarea dispoziţiilor date de observatorul federal sau de arbitri, înaintea, în timpul sau după încheierea jocului se sancţionează cu:
(11). Neasigurarea măsurilor de ordine stabilite de FRO se sancţionează cu:
(12). Nerespectarea dispoziţiilor stabilite de organele de conducere ale F. R.O. se sancţionează cu:
(13). Folosirea jucatorilor aflati sub influenţa băuturilor alcoolice, la jocuri publice amicale sau oficiale, se sancţionează cu :
(14). Cluburile şi asociaţiile sportive care se fac vinovate de trucarea rezultatelor jocurilor oficiale, indiferent daca acorda sau nu în acest sens avantaje materiale persoanelor care pot facilita acest lucru, prin calitatea pe care o au la aceste jocuri(sportivi,arbitri ,oficiali), se vor sanctiona cu :
c)suspendarea din activitatea competitionala pe o perioada intre 3 luni si 2 ani;
(15).Folosirea sportivilor care nu au drept de joc sau care nu au asupra lor documentele de legitimare prevazute de Regulamentul de organizare si desfasurare a activitatii de oina ,se sanctioneaza cu:
(16).Folosirea sportivilor care nu sunt trecuti pe foaia de arbitraj,se sanctioneaza cu:
a).amendă între 100 – 300 RON;
b).pierderea cu 0-9 a jocului.
(17). Schimbarea de catre cluburi , de comun acord, a caracterului jocurilor oficiale in jocuri amicale sau invers ,se sanctioneaza cu :
b). pierderea cu 0-9 a jocului de catre ambele echipe.
(18).Refuzul unei echipe de a continua o partida in cazul intreruperii acesteia ,se sanctioneaza cu :
(19).Retragerea echipei de pe terenul de joc (indiferent din ce motive) inaintea fiuieruiui final,se va sanctiona astfel:
III.ABATERI SI SANCTIUNI APLICABILE OFICIALILOR STRUCTURILOR SPORTIVE AFILIATE LA F.R.O.(CONDUCATORI,DELEGATI,ANTRENORI, MEMBRI,ETC)
Art 91.Abaterile si sanctiunile aplicabile oficialilor structurilor sportive sunt:
(1).Promiterea sau oferirea unor avantaje materiale persoanelor oficiale angrenate în cadrul regulamentar al jocului :
(2).Instigarea sau provocarea de tulburări, dezordini sau incidente înainte, în cursul sau după încheierea jocului ori participarea la asemenea acţiuni se sanctioneaza:
(3). Brutalizarea sau lovirea jucătorilor, antrenorilor sau a reprezentanţilor echipei adverse, a arbitrilor, observatorilor sau oficialilor F.R.O în incinta terenului de joc, pe drumul spre vestiare sau în vestiare se sanctioneaza cu :
–suspendare pe o perioada intre 2-5 ani ;
– amenda de intre 5000 -150000de lei;
(4). Inducerea în eroare a arbitrului, observatorului sau instanţei disciplinare, precum şi orice altă faptă comisă pentru efectuarea sau acoperirea unei substituiri de jucători sau altei abateri disciplinare prevazute si sanctionate de regulamentul disciplinarse sanctioneaza :
(5).Influenţarea, determinarea sau constrângerea arbitrului indiferent de mijloacele folosite, de a restitui sau înlocui carnetele de legitimare ale jucătorilor eliminaţi sau celor care au comis asemenea abateri pasibile de sancţionare, după ce au fost reţinute de acesta sau observatorul jocului se sanctioneaza:
-cu suspendare intre 1-3 ani ;
– amenda intre 2500-6000 de lei;
(6).Proferarea de expresii cu caracter jignitor, injurios sau calomnios adresate persoanelor oficiale (arbitri, observatori, conducători, jucători, reprezentanţi F.R.O.,spectatori etc.) se sanctioneaza cu:
( 7). Nerespectarea locului oficial sau pe banca de rezerve :
( 8). Instigarea sportivilor in practicarea jocului dur sau nesportiv ,lipsit de fair-play.
Se sanctioneaza cu:
— avertisment ;
— amenda intre 1000-5000 de lei;
— suspendare 5—10 jocuri.
(9). Folosirea pe fals a sportivilor in jocuri oficiale .
—se sanctioneaza cu:
-amenda intre 2000-5000 lei ;
– suspendare 7—12 jocuri.
(10). Antrenorii, jucatorii,persoanele oficiale care, spectatori fiind la un joc oficial, au o atitudine necuviincioasa, apostrofeaza pe arbitru ,jucatori.observatorii federali sau participa la incidente violente sau la interventia publicului pe terenul sportiv se sanctioneaza cu :
(11).Antrenorii ale căror echipe se fac vinovate de cazuri repetate de durităţi şi acte de violenţă petrecute în timpul desfăşurării jocului se sanctioneaza cu:
-avertisment;
– suspendare pe o perioada intre 3-6jocuri ;
(12).Retragerea echipei de pe terenul de joc înainte de încheierea duratei regulamentare a jocului sau refuzul de a relua jocul, în cazul în care a fost întrerupt, după acordarea termenului regulamentar de către arbitru se sanctioneaza cu:
(13).Neprezentarea la convocările făcute de organele federale se sanctioneaza cu :
-avertisment;
-suspendarea pe o perioada intre 2- 4 jocuri;
(14). Neprezentarea în faţa instanţei disciplinare, la citarea de către aceasta, în cazul în care audierea este absolut necesară pentru soluţionarea cauzei se sanctioneaza cu :
-amenda intre 1000-2000 lei;
-suspendarea pe o perioada intre 2-5 jocuri;
(15).Antrenorii care folosesc jucători în stare de suspendare la jocurile oficiale se sanctioneaza cu :
-suspendare pe o perioada intre 5-10 jocuri;
-amenda de intre 500-1000 lei
(16). Declaraţii în presă, la radio, la televiziune etc. cu caracter jignitor sau calomnios la adresa persoanelor oficiale ale FRO se sanctioneaza cu :
-suspendare pe o perioada intre 6 luni-2 ani;
-amenda intre 2000-200000 lei.
(17).Inducerea în eroare a organelor federale cu ocazia obţinerii unei legitimări sau transferări de jucători pe baza unor date nereale sau cu acte false se sanctioneaza cu :
– amenda intre 1000 -3000 de lei:
– suspendare intre 1 -3 ani.
(18). Pătrunderea în incinta terenului de joc fără aprobarea arbitrului se sanctioneaza cu :
-avertisment;
-suspendare pe o perioada intre 2 -5 jocuri;
(19). Adresarea de gesturi nesportive sau obscene arbitrilor, jucatorilor, reprezentantilor echipelor,spectatorilor,fortelor de ordine etc. se sanctioneaza cu:
-avertisment;
– suspendare pe o perioada intre 3- jocuri;
– amenda intre 300-1500 lei;
Art 92. Competenţa
(1). Cauzele de natură disciplinară se soluţionează,in prima instanta, de Comisia Centrala de Arbitri a Federaţiei Române de Oină sau comisiile judeţene de arbitri. Apelurile se judecă de Comisia de Apel a Federaţiei Române de Oină pentru hotararile pronuntate de Comisia Centrala de Arbitri sau de Comisia de Disciplina a federatiei pentru hotararile pronuntate de comisiile judeţene de arbitri.
Acestea iau măsuri de sancţionare în raport cu gravitatea faptelor dovedite şi în conformitate cu prevederile prezentului regulament .
(2). Pornirea acţiunii disciplinare se poate fundamenta pe orice fapte legate de exercitarea calităţii de arbitru sau pe fapte care deja săvârşite în afara activităţii de arbitraj , sunt de natură să compromită prestigiul arbitrului respectiv sau a colegiilor de arbitri .
Art 93. Abateri şi sancţiuni .
(1) Abaterile săvârşite de arbitri vor fi sancţionate în raport cu gravitatea lor cu :
a.) avertisment ;
b.) amendă ;
c.) suspendarea pentru o perioadă de timp sau pentru un număr de jocuri ;
d.) excluderea din activitate ;
(2). Avertismentul constă în atenţionarea scrisă sau verbală a arbitrului asupra abaterilor săvârşite şi a consecinţelor în caz de repetare .
(3). Amenda este sancţiunea care constă în obligaţia de a plăti o sumă de bani în contul Federaţiei Române de Oină .
Cuantumul amenzii se stabileşte de organul care judecă fapta şi se plăteşte în maximum 15 zile de la rămânerea definitivă a hotărârii .
(4). Suspendarea constă în retinerea de la delegari pe o perioada de timp sau pentru un numar de jocuri.
(5). Excluderea definitivă din activitate constă în radierea din evidenţă şi interzicerea de a mai activa ca arbitru de oină .
Art 94. Abaterile săvărşite înainte de începerea partidei sau după terminarea acesteia pe terenul de joc sau în afara lui se sancţionează astfel :
(1). Avertisment pentru :
a.) nerespectarea fără motive temeinice a orei de începere a jocului sau a pauzei dintre reprize ;
b.) întocmirea cu date greşite sau incomplete a raportului de joc atunci când fapta nu a produs consecinţe ;
(2). Amenda se aplică pentru :
a.) comportare ce poate provoca scandaluri înainte , în timpul sau după terminarea jocului în interiorul sau exteriorul bazei sportive ;
b.) necompletarea raportului de arbitraj sau completarea cu omisiuni, când fapta produce consecinţe ;
(3). Avertisment.amenda intre 500-1000 lei ,suspendarea intre 5-10 jocuri pentru:
a.) neanunţarea indisponibilităţii în timp util spre a se putea lua măsuri de înlocuire la delegare . Se exceptează cazurile de forţă majoră definite conform legii ;
b.) prezentarea pe teren cu echipamentul neingrijit sau neregulamentar pentru conducerea unei partide oficiale ;
c.) atitudine necorespunzătoare faţă de delegaţii echipelor , antrenori , jucători , arbitri şi observatori ;
d.) neverificarea înainte de începerea partidei a dreptului de joc , a stării terenului în conformitrate cu prevederile regulamentare ;
e.) prezentarea cu întarziere la teren ,după ora menţionată în raportul de joc sau comunicată oficial ,
f.) tăinuirea întârzierii celuilalt arbitru delegat la joc , fără ca jocul să fi început cu un singur arbitru ;
g.) nepredarea raportului de joc la organele competente , în termenul stabilit de regulament ;
h.) întocmirea greşită sau incompletă a raportului de joc , atunci când omisiunea sau greşeala a produs urmări , fie pentru jucători sau echipe , fie pentru faptul că datorită lipsei menţiunilor sau datelor incomplete , comisiile Federaţiei Române de Oină nu au putut lua deciziile cuvenite ;
i.) neparticiparea la cursurile teoretice şi practice organizate de Federaţia Română de Oină , în afara situaţiilor motivate şi exceptate ca atare .
j). nerespectarea incompatibilitatii prevazuta de dispozitiile art.45 din Regulamentul de organizare si functionare al Comisiei Centrale de Arbitri.
(4). Suspendarea din activitatea competitionala intre 6 -12 jocuri,amenda intre 1000-3000 lei pentru :
a.) refuzul de a conduce o partidă la care a fost delegat , fără motive temeinice ;
b.) neprezentarea la conducerea partidei ori prezentarea cu întârziere în teren , după ora menţionată în raportul de joc , după ce jocul a început ( se exceptează cazurile de forţă majoră definite de lege ) ;
c.) atitudine necorespunzătoare faţă de organele de conducere ale F.R.O. , prin relatarea necorespunzătoare a realităţii , ascunderea adevărului sau alte fapte ;
d.) injurii aduse celorlalti oficiali înainte ,inainte , timpul sau după terminarea partidei ;
(5). Suspendarea pentru o perioadă intre 6 luni -2ani,ameda intre 2000-5000lei, pentru :
a.) lovirea unui jucător sau oficial din conducerile echipelor participante la joc ;
b.) introducerea în mod intenţionat a unor date incomplete sau nereale în raportul de joc ;
c.) calomnierea, sub orice formă a arbitrilor şi activitatii comisiilor şi organelor de conducere ale Federaţiei Române de Oină ;
Art.95 Abaterile săvârşite în timpul desfăşurării şi conducerii jocului se sancţionează după cum urmează :
1.) Avertisment pentru :
a). arbitraj mediocru cu greşeli evidente , dar care nu pun sub semnul întrebării desfăşurarea şi rezultatul jocului ;
b). nerespectarea obligatiei prevazute de dispozitiile art.42 din Regulamentul de organizare si functionare al Comisiei Centrale de Arbitri.
2.) Suspendarea intre 6-15 jocuri pentru:
a.) necunoaşterea sau aplicarea greşită a regulilor de joc care influenţează în mod negativ desfăşurarea jocului ;
b.) proferarea de înjurii sau gesturi necuviincioase la adresa publicului , jucătorilor , oficialilor, precum şi la adresa celorlalţi arbitri ;
c.) inducerea în eroare a celuilalt arbitru sau în situaţia de părăsire a postului fără încuviinţarea observatorului de arbitri ;
d).nerespectarea conditiilor prevazute de art.16 din Regulamentul de organizare si functionare al Comisiei Centrale de Arbitri.
3.) Suspendarea pentru o perioadă intre 6-30 de jocuri,amenda intre 1500-5000 lei:
a.) necunoaşterea sau greşita aplicare a regulilor de joc şi a celorlalte regulamente care influenţează în mod direct rezultatul final al jocului ;
b.) favorizarea in mod vadit a uneia dintre echipe şi influenţarea în mod direct a rezultatului final al jocului ;
c.) conducerea jocului sub influenţa băuturilor alcoolice.
Art 96. Excluderea din activitate pentru :
3 Iniţierea , participarea sau instigarea la acţiuni care pot ştirbi prestigiul organelor de conducere ale Federaţiei Române de Oină şi comisiilor sale .
4.Au suferit condamnări penale pentru fapte săvârşite cu intenţie ;
Capitolul IV.
DISPOZITII FINALE
Art 97. Prevederile prezentului regulament se completeaza cu dispozitiile Regulamentului de organizare si desfasurare a activitatii de oina si Regulamentului jocului de oina referitoare la regimul disciplinar,acestea aplicandu-se de drept de catre arbitrii si instantele disciplinare in activitatea curenta.
Art.98. Prevederile prezentului regulament vor fi aplicate de către organele federatiei,asociatiile judetene de oina afiliate, în competiţiile şi activităţile proprii desfăşurate în zona de competenta. Hotararile acestor comisii sunt validate de comisiile de specialitate ale F.R.O si pot fi contestate in instantele disciplinare ale acesteia conform reglementarilor in vigoare.
Art 99. In situatiile in care, pe timpul derularii actiunilor disciplinare ,se constata ca anumite fapte si abateri au si caracter penal, vor fi sesizate institutiile competente pentru solutionarea legala a acestora.
Art.100. (1) Sanctiunile date sportivilor, persoanelor oficiale, arbitrilor, antrenorilor, stucturilor sportive de oina , sunt executorii în conditiile prezentului regulament.
(2) Fac exceptie situatiile în care se prezinta date noi care nu au fost cunoscute la data aplicarii sanctiunii, când se poate solicita revizuirea cazului.
Art.101.(1) Orice abatere disciplinara se va considera prescrisa, dupa un termen de 2 ani, în afara cazului când nu a survenit recidiva.
(2) Termenul prescriptiei executarii sanctiunii decurge din ziua comiterii abaterii ,iar cel al executarii sanctiunii de la data hotarârii definitive.
Art.102. (1) Sanctiunile aplicate sportivilor, persoanelor oficiale, arbitrilor, antrenorilor, structurilor sportive de oina in baza prevederilor prezentului regulament, pina la 6 luni inclusiv, sunt executorii, neputandu-se lua in discutie nici o cerere de reducere.Fac exceptie situatiile când se prezinta date noi, care nu au fost cunoscute la data aplicarii sanctiunii.
(2) Pentru sanctiunile care depasesc 6 luni, cei interesati pot face cerere de reducere numai in baza unor acte justificative bine motivate si numai dupa efectuarea a cel putin 2/3 din perioada totala de sanctionare.
Art. 103. Indisciplina profesionala nu poate constitui motiv de sanctionare sportiva.
Art 104. Sancţiunile aplicate de cluburi si asociatii sportive sportivilor proprii, cu respectarea normelor prevazute de prezentul regulament, nu vor putea fi luate in discutie pentru o eventuala reducere sau anulare ,decât in baza unei cereri a celui în cauză şi a unui aviz motivat, prezentat de structura/organul care a cerut aplicarea sanctiunii.
Art.105 -Verificarea privind consumul de băuturi alcoolice se efectuează de catre arbitrul delegat în prezenţa căpitanilor echipelor aflate în joc şi a oficialului delegat.
Art.106. Orice caz neprevăzut în prezentul Regulament Disciplinar , poate fi extins şi analizat prin analogie cu alte cazuri asemănătoare . Deciziile luate în astfel de cazuri sunt ratificate de Biroul Federal al Federaţiei Române de Oină .
Art.107 Sancţiunile prevăzute în Regulamentul Disciplinar se aplică şi oficialilor care urmăresc un joc de oină în calitate de spectatori şi savarsesc abateri de la etica sportivă .
Art.108-(1).Amenzile stabilite se achită în termen de 15 zile, personal,la secretarul general al federatiei sau în contul F.R.O.
(2). Neplata la termen a amenzii atrage penalităţi pentru fiecare zi de întârziere, cuantumul acestora fiid stabilit de biroul federal.
(3). Dacă amenda nu se achită în termen de 6 luni, Biroul Federal sau structura sportiva respectiva, vor sesiza Comisia de Disciplină, care va aplica o sancţiune mai aspră, mergand pana la excluderea din F.R.O.
(4). Dacă nu se face sesizarea mai sus mentionata în termen de un an ,plata amenzii se prescrie.
Art.109.Perioadele de suspendare curg din ziua imediat urmatoare celei in care s-a aplicat sanctiunea .
Art.110.Suspendarea referitoare la jocuri se aplica de la meciul oficial urmator disputat de echipa in cauza al carui jucator,oficial etc. a primit o astfel de sanctiune.
Sunt luate in calcul doar competitiile la care participa echipa respectiva.
Art111.(1)Primirea a doua cartonase galbene sau a unui cartonas rosu,in orice competitie oficiala a federatiei,la aceeasi categorie de varsta, atrage automat suspendarea dreptului de joc pentru meciul oficial urmator.
( 2)In situatia primirii unui cartonas rosu,cazul persoanei care l-a primit va fi analizat imediat dupa incheierea meciului respectiv,de catre comisia de litigii a competitiei,care va hotari daca este cazul de suspendare a dreptului de joc pentru mai multe meciuri.
Art.112 In completarea prezentului regulament sunt dispozitiile regulamentului de organizare si desfasurarea a activitatii de oina si regulamentul de joc,ale caror prevederi legate de regimul disciplinar care nu se regasesc aici,se aplica de drept,de catre arbitri,comisia de litigii ,respectiv comisia de disciplina.
Art.113 -Promovarea oricărei căi de atac nu atrage suspendarea executării sancţiunii
Art. 114 Structurile sportive afiliate la federatie pot aplica sanctiuni sportivilor si oficialilor proprii ,in conformitate cu prevederile prezentului regulament si regulamentul propriu de ordine interioara ,cu mentiunea ca acestea trebuie ratificate ,sub sanctiunea nulitatii,in termen de 30 de zile de Comisia de Disciplina a federatiei ,in conditiile prevazute in prezentul regulament .
Art.115. Prezentul Regulament Disciplinar a fost aprobat in sedinta Biroului Federal desfasurata la data de 12.03.2010 la Constanta şi intră în vigoare începând cu data de 13.03.2010.
Odată cu intrarea în vigoare a acestuia se abrogă regulamentul anterior, precum şi alte dispoziţii contrare.
Art.1 – Prezentul regulament are in vedere Ord. 117/2004 al Agentiei Nationale pentru Sport si se stabileste la nivelul FRO
Clasificarea sportivilor de oina din Romania urmareste :
sa stimuleze participarea sistematica a jucatorului de oina si ridicarea continua a nivelului performantelor sportive;
sa contribuie la imbunatatirea desfasurarii procesului de pregatire sportiva;
sa stabileasca un sistem unic de dobandire a categoriilor de clasificare sportiva si sa organizeze evidenta sportivilor dupa valoarea lor.
Art.2 – Titlurile si categoriile de clasificare sunt :
Art.3 – Titlul de maestru al sportului este titlul ce se acorda pe viata sportivilor care au indeplinit normele prevazute.
Art.4 – Categoriile de clasificare : sportiv de clasa internationala, categoria I, a II-a, juniori se acorda sportivilor care au indeplinit normele prevazute.
Art.5 – Categoriile sportive se acorda numai pe baza rezultatelor realizate in competitiile oficiale cu arbitrii calificati si care figureaza in calendarul sportiv al Federatiei Romane de Oina si organele sale locale.
Art.6 – Titlurile si insignele de maestru al sportului precum si categoria I de clasificare sportiva se acorda de F.R.O. prin Comisia de competitii si clasificari sportive.
Categoria a II-a de clasificare sportiva se acorda de F.R.O. sau de organele sale locale.
Art.7 – Hotararile de acordare a categoriilor de clasificare sportiva se dau anual prin proces-verbal de sedinta, de catre organele federale. Fiecare sportiv clasificat primeste si o insigna corespunzatoare categoriei de clasificare, inmanata de organul federal competent, care va trece si in carnetul de legitimare al sportivului categoria de clasificare obtinuta.
Pentru maestri ai sportului se elibereaza si carnete de catre M.T.S.- Agentia Nationala pentru Sport
Eliberarea insignelor se va face numai pe baza obtinerii categoriei de clasificare sportiva in anul respectiv. Obtinerea aceleiasi categorii de clasificare in anii urmatori se trece in carnetul de legitimare, cu specificarea obtinerii, fara atribuirea unei noi insigne.
Art.8 – Sportivii care poseda unul din titlurile sau categoriile sportive au dreptul :
Art.9 – Sportivii care poseda titluri sau categorii sportive au datoria :
Art.10 – Evidenta nominala a sportivilor purtatori de titluri, a celor de categoria I, se tine la F.R.O.
Evidenta nominala a sportivilor care au obtinut categoria a II-a seniori si juniori se tine de F.R.O. si organele sale locale.
Art.11 – Comisiile judetene de oina ( organele locale ale F.R.O. ) vor comunica pana la 20 decembrie al fiecarui an F.R.O. :
numarul sportivilor care au obtinut clasificarea la categoria a II-a in anul respectiv;
numarul sportivilor care au obtinut clasificarea la categoria juniori.
Art.12 – Federatia Romana de Oina va comunica comisiilor judetene o data pe an, la inceperea sezonului sportiv, tabele nominale ale sportivilor care au obtinut titlul de maestru al sportului, categoria sportiva de clasa internationala si categoria I de clasificare.
Art.13 – Normele de clasificare sportiva sunt urmatoarele :
Sa fi facut parte din echipa care a castigat de 4 ori consecutiv sau de 6 ori alternativ campionatul republican de seniori div.A sau Cupa Romaniei participand efectiv la cel putin 75% din jocuri.
Art.14.(1). Prezentul regulament a fost aprobat in Adunarea Generala din data de13.03.2010 si intra in vigoare din data de 14.03.2010.
(2. Odată cu intrarea în vigoare a acestuia se abrogă regulamentul anterior, precum şi alte dispoziţii contrare