CRONOLOGIA STRUCTURILOR ORGANIZATORICE ALE FEDERATIEI ROMANE DE OINA

CRONOLOGIA STRUCTURILOR ORGANIZATORICE ALE FEDERATIEI ROMANE DE OINA
Comisia de Oina – una dintre cele 13 care compuneau Federatia Societatilor Sportive din Romania (FSSR), federatie creata la inceputul lunii decembrie 1912, avand sediul central in Bucuresti.

Comisia este reorganizata in anul 1923, odata cu FSSR, forul central al miscarii sportive de dupa Marea Unire, miscare care se intregea cu cea existenta in Transilvania, Basarabia si Bucovina.

Comisia centrala de oina – reorganizata in decembrie 1925.

Federatia Romana de oina – creata in iunie 1932.

In septembrie 1940, UFSR si cele 21 de federatii ale sale au fost transformate in Organizarea Sportului Romanesc – for central al miscarii sportive pana la 7 noiembrie 1944.

Federatia Romana de Rugbi si Oina – fondata in septembrie 1940.

Federatia Romana de Gimnastica si Oina – creata in anul 1942.

Federatia Romana de Gimnastica si Jocuri Nationale – creata in februarie 1944. Se regasea si oina.

In structura Organizatiei Sportului Popular – for central al miscarii sportive in perioada 1946 – 1949 – oina nu apare ca federatie distincta. Abia din 26 iunie 1949 reapare ca Inspectie (federatie), in cadrul Comitetului de Cultura Fizica si Sport, alaturi de alte patru ramuri.

Federatia Romana de Rugbi, Scrima, Tenis de masa, Popice si Oina – creata in vara anului 1949.

Federatia Romana de Oina (pentru scurt timp s-a numit Comisie Centrala) creata la 6 septembrie 1950. Presedinte – N. Popescu Doreanu – pe atunci ministrul Invatamantului.

In structurile UCFS (creata in 2 iulie 1957), CNEFS (creat in 28-29 iulie 1967), Ministerului Sportului (creat in decembrie 1989) si Ministerului Tineretului si Sportului – Federatia Romana de Oina a functionat fara intrerupere cu aceasta denumire, pe care o poarta si in prezent.
(Date preluate din arhiva federatiei
si din lucrarea „Fascinatia oinei. Jocul romanilor de pretutindeni
autor Nicolae Postolache, carte aparuta la initiativa si cu sprijinul
Federatiei Romane de Oina)