REGULAMENTUL COMPETIȚIEI CUPA SATELOR LA OINĂ

Ediția 2022

 1. Scopul

 Cupa Satelor-ediția 2022 are rolul de a populariza și dezvolta jocul nostru național, oina, în rândul tineretului de la sate, respectiv constituirea de noi echipe și antrenarea lor în întreceri cu caracter județean, zonal și național, iar la sfârșitul competiției să fie desemnată câștigătoarea acesteia.

 1. Participanți și condiții de participare

Pentru mai buna promovare a sportului nostru național,oina, competiția  Cupa Satelor ediția 2022 va avea caracter de masă cu participarea de sportivi legitimați și neligitimați din categoria juniori III (U14 născuți 2008 și mai mici).

La competiție participă structurile sportive din mediul rural, afiliate sau neafiliate la FRO,care au în componență și secție de oină.

Competiția se desfășoară cu faze pe județ, regiune și finală pe țară.

Structurile care doresc să participe în Cupa Satelor la Oină sunt obligate să solicite în scris înscrierea în competiție și sa completeze formularul de înscriere cu jucătorii participanți prin intermediul primăriilor (Anexa 1) la adresa de e-mail oinalasate@yahoo.com unde este verifică îndeplinirea condițiilor de participare și transmite ulterior, către FRO, formularele depuse de primării.

Participarea se face pe bază de tabel nominal,cu viza medicală apt oină, valabilă pentru fiecare sportiv, sportivii să aibă domiciliul în localitatea care se înscrie în competiție, sportivii vor trebui să prezinte în ziua meciului carnetul de elev vizat la zi..

Echipele organizatoare răspund de ordinea și securitatea participanților la competițiile organizate. FRO nu pot fi făcute răspunzătoare de nici o accidentare suportată de un jucător, oficial sau suporter, de nici o pagubă suferită de către o persoană fizică sau de echipa participantă.

Se califică în etapele superioare ale competiției echipele campioane de județ (câte una pentru fiecare județ). Numele echipelor calificate vor fi transmise către Comisia de organizare din cadrul FRO până la data de 01 August 2022, la adresa de mail oinalasate@yahoo,com.

Primăriile cu echipe calificate din etapa județeană care vor să organizeze etapa regională trebuie să trimită cererile pentru organizarea turneelor regională până la data ședinței tehnice de organizare din data de 10 August 2022.

 

Etapa I – ETAPA JUDEȚEANĂ (1 Iunie 2022 – 1 August 2022)

Etapa județeană a competiției este organizată de Cluburile și Asociațiile sportive afiliate la FRO. Cheltuielile de arbitraj vor fi suportate în mod egal de echipele participante.

Etapa II – ETAPA REGIONALĂ (10 August -30 Septembrie 2022)

Etapa regională cu desfășurare a jocurilor în sistem turneu (fiecare cu fiecare o singură dată) va fi structurată pe 8 zone (criteriu geografic) cu participarea echipelor campioane de județ. Criteriile de stabilire a comunelor unde se vor desfășura jocurile:

❖ două terenuri, dotate cu vestiare şi anexele respective în stare foarte bună, care să fie la dispoziția organizatorilor și participanților indiferent de condițiile atmosferice

❖ asigurarea asistenţei medicale pe tot parcursul turneului (autosanitară dotată cu aparatură de resuscitare, medic sau asistent medical);

❖ asigurarea securității echipelor și brigăzilor de arbitri.

 1. Nord – Est – județele:   BC, BT, IS, NT, SV, VS.
 2. Sud- Est BR, BZ, CT, GL, TL, VN.
 3. Sud-Muntenia CL, IL, PH, TR;
 4. Sud – Vest Oltenia  DJ, GJ, MH, OT; VL;
 5. Vest AR, CS, HD, TM;
 6. Nord-Vest BH, BN, CJ, MM, SM, SJ;
 7. Centru                       AB, BV, CV, HR, MS, SB;
 8. Ilfov IF,AG, DB, GR

  Se califică la finala pe țară de la zone echipele clasate pe locurile I.

NOTĂ – Stabilirea localităților de desfășurare, tragerea la sorți a echipelor și stabilirea zilelor de desfășurare, pe zone, se vor hotărî în ședința tehnică 10 August 2022.

 Cheltuielile de cazare, masă si transport sunt suportate de fiecare primărie în parte pentru echipa proprie. Indemnizațiile de arbitraj pentru fazele regională și națională sunt suportate de către FRO.

Etapa III – ETAPA NAȚIONALĂ (1 – 31 Octombrie 2022)

Se desfășoară în două grupe a câte 4 echipe cu participarea echipelor câștigătoare a celor 8 zone cu desfășurare a jocurilor în sistem turneu ( fiecare cu fiecare o singură dată). Echipele clasate pe locul 1 și 2 în cele două grupe vor disputa semifinalele, învinsele vor juca finala mică, iar celelalte vor juca  finala competiției Cupei Satelor la OINĂ. Festivitatea de premiere va avea loc la finalul jocului.

DREPTUL DE JOC, NUMĂRUL JUCĂTORILOR

Au drept de joc în ”Cupa Satelor la OINĂ” ediția 2022 jucătorii /jucătoare născuți în anul 2008 și mai tineri. Identificarea jucătorilor se face pe baza carnetului de elev vizat la zi si copii dupa certificatele de naştere atașate tabelului de înscriere vizat de primărie.

Diverse

– informații privind cum se joacă oina se găsesc pe site www.joc-oina.ro

– FRO va organiza activități de inițiere în oină pentru cei care solicită acest lucru cu ocazia înscrierii

– materialele de joc se pot achiziționa de La Ana Mică contact: 0727512758

REGULAMENTUL DE DESFĂȘURARE A JOCULUI

 

Art. 1DEFINIŢII

1.1Oina în 6

Acest joc se poate organiza  pentru seniori şi juniori şi are la bază actualul regulament de joc în 11, căruia i se aduc  următoarele modificări:

Art. 2TERENUL DE JOC

2.1 Suprafaţa de joc

Jocul de oină se desfasoară pe un teren plat, fără niciun fel de obstacol, în sală sau în aer liber.

2.2 Dimensiunile

Terenul de oină are formă dreptunghiulară, având următoarele dimensiuni:

– 41,5 m lungime şi 13,5 m lăţime pentru juniori II și juniori III (Anexa 3);

2.3 Linia de trei sferturi

Linia de trei sferturi se va trasa la 34,5m de la linia de bătaie şi paralel cu ea .

Art. 3 MATERIALE DE JOC

3.1 Bastonul

Bastonul are lungimea de 80 cm (cu diametrul de 5 cm  la un capăt şi de 2,5 cm la celălalt capăt) pentru toate categoriile de vârstă.

3.2 Mingea

Mingea are aceleaşi dimensiuni (pe categorii de vârstă) ca la oina în 11.

 

Art. 4 ECHIPE

4.1 Componenţa echipei

O echipă de oină în 6 se compune din 6 jucători titulari şi cel mult 3 rezerve, pe foaia de arbitraj trecându-se maximum 9 jucători.

Art. 5 REGULI DE JOC

5.1 Culoar

Jocul se desfășoară pe un singur culoar pe care se realizează atât ducerea cât și întoarcerea, diferența constând în dispariția posturilor de mijlocaș;

5.2 Jucători în apărare

În terenul de joc se pot afla cel mai mult 2  jucători, unul venind de la linia de plecare şi altul de la linia de întoarcere .Excepţie face ultimul jucător la bătaie, care poate să facă  grupă cu ultimii doi jucători, deci pe câmpul de joc se pot afla în acel  moment 3 jucători.

5.3 Denumirea şi activitatea jucătorilor de „la prindere”:

1)  Fruntaş – jucătorul care acţionează în de bătaie, dar poate lovi (ţinti) valabil numai din cerc;

2)  Fundaş – jucătorul care acţionează în de fund, dar poate lovi (ţinti) valabil numai din cerc ;

3) Jucătorii care acţionează din cercurile aflate pe marginea stângă a câmpului de joc se numesc  mărginaşi 1 şi 2  de la ducere ;

4) Jucătorii care acţionează din cercurile de pe marginea dreaptă câmpului de joc se numesc mărginaşi 1 şi 2 de la întoarcere ;

5.4 Prinsul la mijloc

NU se joacă prinsul la mijloc.

 

 • Organizarea

   Această competiție este organizată de FRO în colaborare cu Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale.

 1. Sistemul de joc

  Prin tragere la sorți echipele vor fi împărțite în două grupe egale: grupa A și grupa B.

În fiecare grupă se joacă sistem turneu.

Echipele clasate pe locurile I și II din fiecare grupă se vor califica în fazele urmatoare.

În faza următoare se joacă în sistemul încrucișat: A1 –  B2 A2 – B1

Învingîtoarele vor juca finala mare, iar învinsele vor juca finala mică.

Dacă în meciurile eliminatorii sau finale se vor inregistra rezultate de egalitate se va proceda la departajare prin executarea loviturilor de baston, la început câte o serie de 5 lovituri, iar dacă egalitatea continuă se va executa , pe rând, de echipă câte o lovitură.

Acordarea punctelor și clasamentul se stabilesc conform Regulamentului de Joc al FRO.

 1. Clasamentul

Clasamentul se va întocmi pe baza rezultatelor obținute de fiecare echipă în conformitate cu prevederile Regulamentului de Joc al FRO.

 

 1. Titluri și premii

Echipele clasate pe primele trei locuri vor primi: trofee, medalii și diplome.

Echipa câștigătoare va primi și tricourile de campioni.

Toate echipele participante vor primi diplome de participare.

 • DISPOZIȚII FINALE

 Dreptul de proprietate al FRO asupra competiției: Cupa Satelor la OINĂ se dispută în conformitate cu dispoziţiile prevăzute în ROFRO, iar situaţiile neprevăzute vor fi soluţionate într-o manieră definitivă și irevocabilă.

FRO este proprietara drepturilor de exploatare a competițiilor pe care le organizează. Toate jocurile organizate în cadrul competițiilor oficiale de juniori nu pot fi difuzate audiovizual (televiziune, telefonie mobilă, internet etc.) fără acordul FRO.

Drepturile de exploatare a jocurilor din cadrul campionatelor oficiale nu se pot efectua fără consimțământul prealabil și expres al FRO.

 Datele de desfășurare a etapelor pot fi modificate în funcție calendarul competițional al FRO sau de examenele organizate de Ministerul Educației Naționale și structura anului școlar 2021 – 2022. Dacă există omisiuni în acest regulament, organismele de luare a deciziei vor lua hotărârea în concordanță cu prevederile regulamentelor FRO în vigoare.

ANEXA – TEREN DE JOC