,,SI TU POTI FI CAMPION LA OINA’’! ZALAU

La Zalău iniţierea şi selecţia viitorilor campioni s-a realizat în cadrul proiectului ,,SI TU POTI  FI CAMPION LA OINA’’! destinat băieţilor, din cadrul programului Pierre de Coubertin initiat de Federatia Romana de Oina si finantat de Ministerul Tineretului si Sportului în perioada 21-23.11.2014. Încă sub impresia puternica a activităţilor derulate,  dorim să împărtăşim şi altora rezultatele şi impactul acestor acţiuni.

Pentru atingerea obiectivelor propuse s-a urmărit respectarea cu rigurozitate  a programului, utilizarea cu maximă eficienţă a resurselor umane şi materiale puse la dispoziţie.

Astfel, activităţile au debutat sâmbătă, 22.11.2014 cu o prezentare, într-un cadru festiv, a istoriei oinei de ieri şi de azi, cu accent pe istoria oinei locale. Cine ar fi putut să realizeze acest lucru mai bine decât cineva care a practicat şi mai practică oina, dacă nu  Ielciu Augustin şi Aluaş Dan, componenţi ai echipei de oină Zorile Voivodeni care prin anii 1975-1978 erau campioni la campionatele naţionale rezervate echipelor săteşti.

Prin imagini şi mărturisiri, sfaturi şi îndemnuri copiilor li s-a insuflat ideea că sportul creează o anumită stare de sănătate, fizică şi psihică care până la urmă va determina succesul nu numai în cariera sportivă dar şi într-o carieră profesională.

Acţiunea de iniţiere în oină a continuat cu prezentarea elementelor esenţiale a oinei, în variantele care se practică în ziua de azi(oina in 11, în 8, în 6 şi pe plajă): reguli de joc, terenul de joc, materialele utilizate, elemente de tactică etc. Această secţiune a pregătiri a fost realizată prin exemplificări practice şi prezentări PPT de către Moje Cristian antrenorul copiilor din Coaş, Maramureş  secondat de Aluaş Dan, antrenorul grupului de copii de la Hida şi Dragu, Sălaj.

Expoziţia de cărţi, afişe, fotografii şi însemnări despre oină a fost organizată în sala de conferinţe, fiind vizualizată de copii, părinţii şi invitaţi prezenţi.

Pentru a evita plictiseala  şi pentru a evita teoretizarea excesivă activitatea nu a depăşit 60 de minute după care s-a trecut la iniţierea efectivă în jocul de oină prin exersarea mişcărilor caracteristice de prindere, aruncarea şi blocarea  mingii de oină. La această activitate au fost angrenaţi părinţi care au practicat oina, doi jucători de oină de la echipa Avântul Hida, profesorii însoţitori astfel atmosfera era de lucru pe grupe şi ateliere de lucru era de-a dreptul entuziasmată.

Au urmat jocuri de oină în sală prin care au fost angrenaţi toţi copiii prezenţi astfel încât a putut fi observat progresul fiecăruia, au putut fi remarcaţi cei mai talentaţi şi cei mai sârguincioşi dintre ei.

După cele trei activităţi de iniţiere, pregătire şi selecţie au fost selectaţi copii din Coaş Maramureş, Chiuieşti-Cluj, Hida şi Dragu, Sălaj. Aceştia vor constitui selecţionata de oină a zonei Zalău care va participa la faza finală de la Sibiu 28-30.11.2014.

Este meritoriu efortul depus de  părinţi, de şcolile din care provin dar şi a antrenorilor lor care au făcut posibilă participarea copiilor la acest turneu. Amintim astfel pe prof. Kormeni Gyula, de la Liceul Agricol nr. 1 valea lui Mihai care la acest turneu a văzut pentru prima oară oina şi a rămas surprins de frumuseţea ei şi a promis că o să o popularizeze şi o să formeze o echipă în şcoală.

Condiţiile pentru desfăşurarea activităţilor au fost dintre cele mai bune datorită frumoasei săli de sport puse la dispoziţie prin bunăvoinţa şi colaborarea cu gazdele noastre din Zalău: Direcţia de Sport şi Tineret Sălaj, Inspectoratul Şcolar Judeţean Sălaj, Liceul cu program Sportiv Avram Iancu Zalău precum şi Primăria Municipiului Zalău. Cazarea şi masa asigurate de Pensiunea ,,La Bădica” au fost din cele mai bune spre mulţumirea copiilor.

În concluzie putem să remarcăm succesul proiectului până la această etapă şi să ne exprimăm convingerea că atunci când există voinţă şi susţinere concretă din partea tuturor factorilor responsabili cu dezvoltarea sportului în general, a oinei în cazul de faţă, rezultatele vor fi vizibile şi cu efect în timp real.

Deci, îndemnul care, din Dragu-Sălaj, s-a auzit de multe ori, este cu atât mai actual azi: ,,Veniţi alături de noi să facem din oină sportul tuturor!”

 

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *