PIERRE DE COUBERTIN CONSTANTA

Federaţia Română de Oină în colaborare cu Ministerul Tineretului şi Sportului a încheiat o nouă etapă din cadrul proiectelor finanţate prin programul Pierre de Coubertin, „Şi tu poţi fi campion la oină!” şi „Fetele promovează identitatea naţională prin oină!”, dedicat copiilor ( fete şi băieţi) născuţi în anul 2000 şi mai mici, nelegitimaţi, care nu au mai participat niciodată la un asemenea proiect, etapă ce a constat în iniţierea şi pregătirea copiilor selecţionaţi din diferite regiuni ale ţării.

În data de 23.11.2014, începând cu orele 08:30, în cadrul Complexului Sportiv Flămânda de la Constanţa a avut loc o inedită întrecere a copiilor prezenţi, demonstrându-ne măiestria şi dragostea lor în practicarea sportului naţional – oina. După ce au fost iniţiaţi şi au luat contact în mod direct cu modalitatea de joc, ne-au fascinat prin dăruirea lor şi prin curiozitatea de a cunoaşte cât mai multe aspecte legate de oină. Ceea ce s-a desfăşurat la Constanţa, s-a desfăşurat în mai multe regiuni ale ţării, unde responsabilii de zonă, alături de profesori, au organizat o inedită etapă de iniţiere şi pregătire în oină din ultimii 25 de ani.

Mărturisirile copiilor prezenţi la Constanţa cu privire la interesul pentru a practica acest sport, ne motivează să aducem sportul nostru naţional pe cele mai înalte culmi, acolo unde îi este locul, nicidecum pe banca de rezervă. Copiii au fost foarte entuziasmaţi şi ne-au declarat ca s-au îndrăgostit de acest joc sportiv şi că de abia aşteaptă să ajungă la colegii lor şi să le povestească despre unicitatea oinei, despre istorie, tradiţie, despre tot ceea ce au învăţat în cadrul acestei etape de iniţiere şi profesorii lor îşi doresc legitimarea acestora.

Scopul acestei etape a constat şi în selectarea a celor mai buni copii pentru a merge mai departe la turneul final de la Sibiu, în perioada 28 – 30.11.2014, aşadar de la Constanţa, va pleca două selecţionate ( una de fete şi una de băieţi), componenţa lor fiind de 12 persoane pentru fiecare categorie, cum de altfel se va întâmpla şi din celelalte regiuni ale ţării.

Iată că Federaţia Română de Oină, în colaborare cu Ministerul Tineretului şi Sportului, pune amprenta asupra generaţiei tinere, ducând tradiţia mai departe prin practicarea cu trup şi suflet a sportului naţional – OINA.

Este demn de luat în seamă efortul pe care l-au depus părinţii, pentru prezenţa lor în cadrul acestor proiecte, este lăudabil efortul pe care l-au depus şi Instituţiile Şcolare de unde aceşti minunaţi copii provin şi a profesorilor lor, care le-au demonstrat că oricine, indiferent de vârstă poate practica oina şi poate fi campion.

Le mulţumim pe această cale Inspectoratului Şcolar Judeţean Constanţa, Direcţiei de Sport şi Tineret Constanţa, Complexului Sportiv Flămânda, Centrului Olimpic Năvodari, tuturor partenerilor, mass mediei locale şi naţionale, copiilor, profesorilor, părinţilor, arbitrilor şi susţinătorilor.

Reprezentant zonal – Janet Hârbu 0723977668

 

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *