OINA, PROMOVATA IN INTRERAGA LUME DE POSTUL “DISCOVERY CHANEL”

Demersul iniţiat de conducerea Federaţiei Române de Oină, , de a promova sportul naţional al românilor şi în afara graniţelor ţării a bifat încă un capitol important în ziua de 30 octombrie a.c. Astfel, pe modernul stadion de rugby din Bucureşti – “Arcul de Triumf” a fost organizată o partidă demonstrativă de oină între două selecţionate naţionale, în care s-au regăsit jucatori de la  A.C.S. Frontiera Tomis Constanţa,Straja Bucuresti,Biruinta Gheraiesti,Avantul Curcani,Spicu Horia si Progresul Bailesti.

Evenimentul sportiv a fost prilejuit de vizita în România a unei echipe a postului de televiziune “Discovery Chanel”, condusă de celebrul actor Jonathan Legg, care şi-a propus, printre altele, şi promovarea valorilor și tradițiilor românești în întreaga lume. Cum oina rămâne un simbol al poporului nostru de-a lungul atâtor sute de ani, Jonatahn Legg şi echipa sa au dorit să filmeze şi un meci în Bucureşti.

,,Celebrul actor american Jonatha Legg  a dorit morţiş să intre adânc în tainele sportului nostru naţional şi a cerut să intre pe teren în calitate de jucător, evoluând în locul lui Mihai Georgescu, căpitanului celei mai bune echipe din ţară – Frontiera Tomis Constanţa. A fost o experienţă unică pentru el, care l-a determinat să încerce pe viitor o apropiere a celor două sporturi înrudite – basaball-ul şi oina, în special în Statele Unite. De aceea ne-a promis că va fi un ambasador al oinei peste Ocean şi va face demersuri pentru programarea unui meci demonstrativ în America, acolo unde o selecţionată a României va fi invitată. Echipa de filmare a folosit, în premieră pentru un meci de oină, şi o dronă care a survolat terenul pentru a capta imagini. A fost un eveniment deosebit pentru noi, organizatorii, şi ne bucurăm că sportul nostru naţional va putea fi vizionat în întreaga lume prin intermediul reportajelor ce vor fi difuzate de postul Discovery Chanel”, a declarat  Nicolae Dobre.5

Actorul Jonathan Legg a încercat  şi câteva lovituri de baston, însă, în ciuda încurajărilor celor din jur, nu a nimerit buclucaşa minge de oină. Pentru strădania sa Jonathan Legg a fost recompensat de preşedintele Nicolae Dobre cu un tricou inscipţionat “Iubesc Oina!” şi mai multe materiale promoţionale cu jocul de oină.

Legg a dorit să concluzioneze astfel experienţa sa de… oinist: ”Acest sport străvechi al românilor necesită calităţi deosebite, atît fizice, cât şi psihice, chiar dacă în aparenţă regulile de joc sunt simple. Mă bucur că am găsit în România oameni care ştiu să-şi promoveze şi prin sport tradiţia seculară. Pot spune că oina m-a cucerit.Voi face tot ce imi sta in putinta pentru a pune fata in fata oina si baseball-ul in America ”.

Evenimentul a fost organizat de Federaţia Română de Oină în parteneriat cu Federaţia Română de Rugby, compania de marketing “MyBC” şi agenţia de turism “Danco Pro Communication”.

 

 

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *