element_72dpi (1)element_72dpi (1)element_72dpi (1)element_72dpi (1)element_72dpi (1)element_72dpi (1)element_72dpi (1)element_72dpi (1)element_72dpi (1)element_72dpi (1)element_72dpi (1)element_72dpi (1)element_72dpi (1)element_72dpi (1)element_72dpi (1)element_72dpi (1)element_72dpi (1)element_72dpi (1)element_72dpi (1)element_72dpi (1)element_72dpi (1)element_72dpi (1)element_72dpi (1)element_72dpi (1)element_72dpi (1)element_72dpi (1)element_72dpi (1)element_72dpi (1)  

Regulamente de joc in 8 – plaja

 

REGULAMENTUL  JOCULUI  DE  OINĂ

ÎN 8

(OINA PE PLAJĂ)

 

 1. CONSIDERAŢII GENERALE

 

Problema organizării unui joc de oină cu un număr redus de sportivi şi pe un teren mai mic (un culoar) de preferinţă nisip a preocupat  mult pe tehnicienii noştri.Ea a fost rezolvată prin  jocul de oină în 8 (oina pe plajă)

Avantajele jocului de oină în 8 sunt multiple:

-se poate juca pe suprafeţe cu nisip,mai ales în sezonul de vară,pe plajă sau în alte amenajări de agrement de acest fel

-este un prilej favorabil de a populariza jocul de oină atât pentru români ,cât şi pentru străinii aflaţi în vacanţă în ţara noastră .

-constituie un bun mijloc pentru iniţierea şi perfecţionarea jucătorilor de oină în arbitrajul jocului;

-prezintă un spectacol foarte atractiv ,este dinamic ,cu faze  spectaculoase continue , putîndu-se urmări mai uşor fazele unui astfel de joc;

-constituie un excelent mijloc de antrenament pentru  lotul de jucători ai unei secţii de oină, prin formarea a două echipe care să joace  între ele, să-şi perfecţioneze elementele tehnice şi tactice ale jocului , să facă jocuri de ansamblu şi de verificare;

-ajută la învăţarea mai rapidă a schemelor tactice ,a jocului în careu şi triunghi,a apărării , a atenţiei .

Pentru echipele care nu au posibilitatea să se antreneze şi să facă jocuri de verificare cu alte  echipe,oina în opt le oferă posibilitatea să joace în cadrul lotului.

 

 1.  REGULAMENTUL DE JOC

 

Jocul de oină pe plajă se dispută în două reprize una la ,,prindere” şi una la „bătaie” cu o pauză de 5 minute între două echipe alcătuite din câte 8 jucători şi 2 rezerve.

Acest joc se poate organiza atât pentru seniori ,cât şi pentru juniori şi fete are la bază actualul regulament de joc ,căruia i se aduc  următoarele modificări:

 

Terenul de joc

 

Art.1  Terenul pe care se desfăşoară o asemenea partidă de oină (un culoar din jocul în 11) are formă dreptunghiulară,cu laturile de 70 m lungime şi 17 m lăţime.(pentru juniori II şi fete  , lungimea este de 58 m,iar lăţimea,de 14 m) Acest spaţiu este împărţit în două triunghiuri (unul  la bătaie şi altul de fund),despărţite de două careuri în aceste dimensiuni sunt cuprinse zona de bătaie şi zona de fund .

Art.2.  Marcajul. Terenul se marchează  vizibil cu bandă sau alte saluţi specifice. Liniile şi cercurile vor  avea lăţimea de 8-12 cm..

               Liniile, laturile  scurte ce delimitează zona de bătaie se numesc:  linie de bătaie şi linia exterioară zonei de bătaie iar cele din zona de fund  linia de fund şi linia exterioară zonei de fund

               Liniile, laturile lungi poartă denumirea de linii de margine.

Terenul este împărţit de-a lungul în două jumătăţi egale printr-o linie punctată , denumită linie  de centru .

  Art.3. Cercurile.  La 15  m  ,30 m şi 45m  de la linia de bătaie, pe liniile de margine ,se  fixează punctele de tangentă a  unor  cercuri cu diametrul de 2m, care se vor trasa pentru a determina locurile mărginaşilor.

 Art.4. Semicercul  La intersecţia  liniei de centru cu liniile de bătaie se va trasa un semicerc cu raza de 1m în interiorul terenului (suprafaţa de protecţie a jucătorului care bate mingea) iar pe linia de fund se va trasa o linie de 5m perpendiculară pe aceasta în interiorul terenului , pentru delimitarea locului  pe unde jucătorii aflaţi la bătaie vor ieşi din teren. Fruntaşul şi  fundaşul pot ţinti şi lovi  valabil un adversar,numai din zona de bătaie sau de fund.

Art.5. Linia de trei sferturi. La 45 m de la linia de bătaie şi paralel cu ea se va trasa o linie denumită ,,linia de trei sferturi,,  care va servi  la determinarea eventualelor puncte suplimentare  obţinute din  bătaia mingii.

Art.6. Zona de protecţie. În zona de bătaie se va trasa un semicerc cu raza de 3m ce va avea centrul la punctul de întretăiere a liniei de mijloc cu linia de bătaie. În interiorul terenului se vor trasa două linii perpendiculare pe linia de bătaie cu lungimea de 3 m şi tangente în punctul de intersecţie cu semicercul de 3 m.

 Art.7.  Linia de centru va servi numai pentru a delimita  spaţiul până unde poate să înainteze  mărginaşii pentru a prinde mingile venite pe sus (prinsul la mijloc).

Aceste linii vor  fi respectate numai la intrarea şi ieşirea jucătorilor în teren.În  rest, jucătorii de la bătaie au libertatea de a acţiona pe tot terenul .

 

 Art.8.            Bastonul şi mingea

 

Se vor  utiliza mingea şi bastonul prevăzute în regulamentul de joc în 11.

Servirea şi bătaia mingii se vor efectua conform regulamentului de joc în

 

REGULILE JOCULUI

 

Art.9. Comisia de organizare la aceste competiţii va stabili modul de joc în funcţie de numărul de echipe participante şi durata competiţiei astfel .

 1. a) Jocul de oină în 8 se dispută în două reprize nelimitate în timp cu o pauză de 5 minute. Cele două echipe joacă fiecare câte o repriză la,,bătaie,, şi una la ,,prindere,, .
 2. b) O partidă de oină în 8 se poate disputa sistem „seturi” şi se va declara învingătoare echipa care va câştiga două seturi din trei. Între seturi va fi  o pauză de 3 minute. Un set  constă dintr-o repriză „la prindere” şi o repriză „la bătaie”efectuate de fiecare  echipă în  setul respectiv .În pauze se pot schimba 2 jucători de fiecare  echipă ,fie în prima pauză sau în a doua ,sau în fiecare pauză câte un jucător.

Acest joc se poate organiza atât pentru seniori cât şi juniori si fete şi are la bază actualul regulament de joc ,căruia i se aduc  următoarele modificări:

Art.10.       Jucătorii echipei de la „prindere”

O echipă este la prindere atunci când jucătorii ei sunt desfăşuraţi pe teren pe locurile indicate şi încearcă să lovească cu mingea pe jucătorii de la bătaie, care trec prin culoar (teren), sau să prindă mingea bătută de jucătorii de la bătaie. 

După aşezarea lor pe teren ,poartă următoarele denumiri:

1) Fruntaş-jucătorul care acţionează pe toată linia de bătaie,

2) Fundaş-acela care acţionează  pe linia  de fund .

Ei nu pot  ţinti şi, deci, lovi valabil, numai dacă au cel puţin un picior în zona de bătaie sau cea de fund.

3) Mărginaşi 1, 2 ,3  de la ducere, jucătorii care acţionează din cercurile aflate pe marginea stângă a terenului .

4) Mărginaşi 1 , 2 ,3 de la întoarcere. aceia  care acţionează din cercurile de pe marginea dreaptă a terenului

Atribuţiile acestor jucători sunt  cele prevăzute în regulamentul de joc în 11

Art.11.        Jocul echipei de la „bătaie”

. O echipă este la bătaie atunci când jucătorii săi trebuie să bată mingea cu bastonul şi apoi să treacă prin culuar (teren), apărându-se pentru a nu fi loviţi de jucătorii echipei de la prindere care ţintesc în ei.

11.1.    a)  Intrarea jucătorilor în terenul de joc  se va face prin  depăşirea porţiunii din linia de bătaie aflată în stânga semicercului fruntaşului,denumită tot linia de plecare şi  porţiunea din stânga liniei  fundaşului,denumită linia de întoarcere.

 1. b) Ieşirea jucătorilor din terenul de joc se va face prin trecerea cu tot corpul peste linia de sosire ,aflată în dreapta liniei fundaşului şi linia de scăpare ,aflată în dreapta semicercului fruntaşului.

       11.2.  Atunci când echipa se află la bătaie, ordinea de servire sau bătaie este indicată de căpitanul de echipă la începerea reprizei, jucătorul poate efectua bătaia mingii numai după ce ,în prealabil ,a servit un coechipier, exepţie face jucătorul care bate primul.

11.3.  În desfăşurarea jocului ,în faţa liniilor de plecare sau întoarcere nu va putea  să stea decât un singur  jucător .La bătaia sau  sosirea celui de-al doilea  jucător , unul dintre ei este obligat  să iasă în teren .În caz contrar ,jocul se consideră închis şi arbitrul va scoate  în triunghi  jucătorul indicat de căpitanul de echipă.

În terenul de joc , în timpul desfăşurării unei partide de oină ,nu  se pot afla decât cel mai mult 2  jucători ,unul venind de la linia de plecare şi altul de la linia de întoarcere .

11.4. a)  În timpul jocului ,dacă s-a tras într-un jucător de la bătaie aflat  în teren şi mingea a ieşit în afara terenului, jucătorul în care s-a tras va putea să depăşească numai spaţiul în care se află în acel moment ,dacă mingea nu a fost readusă în joc.

 1. b) Dacă în acelaşi spaţiu ( de exemplu careu) se vor găsi doi jucători ai echipei de la bătaie şi s-a tras într-unul din ei ,după care mingea a ieşit  în afara terenului de joc, numai acesta are dreptul să depăşească spaţiul respectiv ,celălalt jucător ( în care nu s-a tras) va rămâne pe loc, neavând dreptul să beneficieze de avantajul creat de coechipier.
 2. c) Dacă în terenul de joc se află unul sau doi jucători din apărere , în acelaşi spaţiu de joc sau în spaţii diferite şi mingea părăseşte terenul de joc din vina jucătorilor de la prindere ,(aruncarea mingii intenţionat afara), jucătorii de la apărare aflaţi in teren au voie sa avanseze un spaţiu de joc in direcţia lor de deplasare .

Art.12. Prinsul la mijloc

Prinsul la mijloc se va efectua după aceleaşi reguli prevăzute în regulamentul de joc în 11, cu specificarea că, în cazul  în care mingea a fost prinsă din zbor de mărginaşul 2 de la ducere sau mărginaşul 2 de la întoarcere (ţinându-se seama de spaţiul determinat de linia de mijloc), prinsul la mijloc se va efectua între cel care a prins mingea şi fruntaş respectiv fundaş după caz,iar în cazul când  mingea a fost prinsă  de mărginaşul 1 de la ducere sau mărginaşul 3 de la întoarcere ,între aceştia şi mărginaşul 1 de la întoarcere sau mărginaşul 3 de la întoarcere .Dacă mingea a fost prinsă de fundaş ,între acesta şi mărginaşul 2 de la ducere sau 2 de la întoarcere.

In cazul prinsului la mijloc se permite numai o singura voleibalare a mingii.

Art.13. Stabilirea rezultatelor

 1. Stabilirea rezultatelor se va face după aceleaşi reguli ca la jocul cu 11 jucători, adică se acordă două puncte pentru un jucător lovit , şi puncte suplimentare prin bătaia mingii cu bastonul .

Puncte suplimentare

Echipa de la bătaie pot obţine din bătaia mingii cu bastonul doua puncte când :

 • mingea bătută , depăşeşte în traiectoria ei prin aer ,zona de fund
 • mingea bătută , în traiectoria ei prin aer ,depăşeşte linia de fund şi cade în zona de fund (nu a fost prinsă )
 • mingea bătută a fost respinsă în afara terenului, peste zona de fund de un jucător de la prindere .

Echipa de la bătaie pot obţine din bătaia mingiei cu bastonul un punct când :

 • mingea bătută a fost prinsă în zona de fund
 • mingea bătută cade în zona de trei sferturi şi nu a fost prinsă în zona de trei sferturi
 • mingea bătută trece , în traiectoria ei prin aer peste liniile de margine ale zonei de fund
 • mingea bătută , în traiectoria ei prin aer a fost prinsă în zona de fund şi din elan a ieşit cu mingea în mână, din zonă peste liniile de margine ale liniei de fund
 • mingea bătută a depăşit prin aer linia de fund şi un jucător de la prindere o respinge sau o pasează în teren şi este prinsă . Nu se joaca prinsul la mijloc .
 1. Se consideră învingătoare echipa care câstigă două seturi din trei

Art.14. Arbitrajul

O partidă de oină în 8 va fi condusă de 2 arbitri  principali .Unul va  acţiona pe partea stângă a terenului de joc şi va supraveghea jocul mărginaşilor 1,2 ,3,de la ducere şi fruntaş ,iar celălalt jocul mărginaşilor 1,2, 3,de la întoarcere şi fundaş .Ei  vor semnaliza numai  punctele obţinute de jucătorii pe care îi supraveghează sau  infracţiunile comise de aceştia. Arbitrii nu au voie să intre în terenul de joc.În obţinerea punctelor suplimentare de la bătaie va semnaliza arbitrul în spaţiul căruia s-au realizat punctele ,ţinându-se  seama de linia de centru .Ei vor supraveghea intrările şi ieşirile din teren.

 

 

Art.15. Dispoziţii generale

 

 1. a) Alegerea terenului se va face la începutul meciului, în prezenţa căpitanilor de echipă şi a arbitrilor.
 2. b) Alegerea terenului se va face la începutul primului şi celui de-al treilea set , în prezenţa căpitanilor de echipă şi a arbitrilor (prin aruncarea bastonului pe verticală) fiecare la câte o alegere.

-În caz de rănire  sau eliminare a unui jucător , cel rănit sau eliminat va fi înlocuit cu una din cele  două rezerve.

-În partidele disputate  pentru  juniori II si fete se va juca cu mingi, şi bastoane cu dimensiunile regulamentare vârstei.

 

8 81

           

(Pe terenul de joc,linia de centru nu se marchează ,ea a fost trasată numai orientativ)

84 85