element_72dpi (1)element_72dpi (1)element_72dpi (1)element_72dpi (1)element_72dpi (1)element_72dpi (1)element_72dpi (1)element_72dpi (1)element_72dpi (1)element_72dpi (1)element_72dpi (1)element_72dpi (1)element_72dpi (1)element_72dpi (1)element_72dpi (1)element_72dpi (1)element_72dpi (1)element_72dpi (1)element_72dpi (1)element_72dpi (1)element_72dpi (1)element_72dpi (1)element_72dpi (1)element_72dpi (1)element_72dpi (1)element_72dpi (1)element_72dpi (1)element_72dpi (1)  

Regulamente de joc in 6- sala

 

REGULAMENTUL JOCULUI DE OINĂ

 ÎN 6 (OINA ÎN SALĂ)

 

 

 1. CONSIDERAŢII GENERALE

 

Problema organizării unui joc de oină cu un număr redus de sportivi şi pe un teren mai mic a preocupat  mult pe tehnicienii din domeniul oinei. Ea a fost rezolvată prin  jocul de oină în 6.

Avantajele jocului de oină în 6 sunt multiple:

-se poate juca în sală ,mai ales în sezonul de iarnă sau când timpul  este nefavorabil, precum şi în  orice perioadă a anului cu un efectiv redus de sportivi;

-constituie un bun mijloc pentru iniţierea şi perfecţionarea jucătorilor de oină în arbitrajul jocului;

-prezintă un spectacol foarte atractiv ,este dinamic ,cu faze  spectaculoase continue , putându-se urmări mai uşor fazele unui astfel de joc;

-poate fi practicat îndeosebi de elevi, datorită dimensiunilor reduse ale terenului 41,5 m x 13m;

-constituie un excelent mijloc de antrenament pentru  lotul de jucători ai unei secţii de oină, prin formarea a două echipe care să joace  între ele, să-şi perfecţioneze elementele tehnice şi tactice ale jocului , să facă jocuri de ansamblu şi de verificare;

-ajută la învăţarea mai rapidă a schemelor tactice ,a jocului în careu şi triunghi,a apărării , a atenţiei.

Pentru echipele care nu au posibilitatea să se antreneze şi să facă jocuri de verificare cu alte  echipe,oina în şase le oferă posibilitatea să joace în cadrul lotului.

 

REGULAMENTUL DE JOC

 

Acest joc se poate organiza atât pentru seniori cât şi pentru juniori şi fete.

  Jocul de oină în şase se desfăşoară  atât „la prindere”,cât şi „ la bătaie” între două echipe alcătuite din câte 6 jucători şi 2 rezerve şi are la bază actualul regulament de joc ,căruia i se aduc  următoarele modificări.

 

Terenul de joc

 

Art.1. Terenul pe care se desfăşoară o asemenea partidă de oină are formă dreptunghiulară  (Anexa 1 şi 2 ) cu laturile de  41,5m lungime şi 18 m lăţime seniori ( pentru juniori II, şi fete lungimea este de 41,5m, iar lăţimea, de13m). Acest spaţiu este împărţit în două zone(una de bătaie şi una de fund )şi terenul de joc compus din două triunghiuri (unul  la bătaie şi altul de  fund), despărţite printr-un careu .

Art.2  Marcajul: Terenul se marchează vizibil , liniile şi cercurile vor  avea lăţimea de 5-8 cm.

               Liniile, laturile scurte ce delimiteaza  zona de bataie se numesc:  linie de bătaie şi linia exterioară zonei de bătaie iar cele din zona de fund  linia de fund şi linia exterioară zonei de fund

               Liniile, laturile lungi poartă denumirea de linii de margine.

Terenul este împărţit de-a lungul în două jumătăţi egale printr-o linie punctată , denumită linie  de centru .

Art.3. Cercurile. La 12,5  m  şi 25 m de la linia de bătaie, pe liniile de margine, se  fixează punctele de tangenţă a  unor cercuri cu diametrul de 1m,care se vor trasa pentru a delimita locurile mărginaşilor.

Iar la intersecţia  liniei de centru cu liniile de bătaie şi de fund se vor trasa punctele de tangenţă a unor cercuri cu diametrul de 1 metru . Fruntaşul şi  fundaşul pot lovi  valabil un adversar doar din cerc. Pe axul terenului, cercurile se continuă cu  două linii de 3 metri.           Aceste linii vor  fi respectate numai la intrarea şi ieşirea jucătorilor în teren. In rest , jucătorii de la bătaie au libertatea de a acţiona pe tot terenul şi nu vor ţine seama nici de linia de mijloc.

Linia de centru va servi numai pentru a delimita  spaţiul până unde pot să înainteze  mărginaşii pentru a prinde mingile venite pe sus (prinsul la mijloc).

 

Bastonul şi mingea

 

Art.4. Se va  utiliza  bastonul prevăzut în regulamentul de joc cu specificaţia că lungimea bastonului va fi.

 • a) pentru seniori si juniori I : 75 – 80 cm lungime , 5 cm grosime la capătul de bătaie si 3,5 cm  la capătul de prindere .

b)pentru juniori II şi fete : 65-70cm lungime , 4 cm grosime la capătul de bătaie si 2,5 cm grosime la capătul de prindere

Art.5. Mingea va fi cea prevăzută în regulamentul de joc în 11 pentru fiecare categorie în parte.

Servirea şi bătaia mingii se vor efectua conform regulamentului de joc in 11.

 

REGULILE JOCULUI

 

Art.6.  Comisia de organizare la aceste competiţii va stabili modul de joc în funcţie de numărul de echipe participante şi durata competiţiei astfel :

 1. a) Jocul de oină în 6 se dispută în două reprize nelimitate în timp cu o pauză de 5 minute.Cele două echipe vor jucă fiecare câte o repriză la,,bătaie,, şi una la ,,prindere,, .
 2. b) O partidă de oină în 6 se poate disputa sistem „seturi” şi se va declara învingătoare echipa care va câştiga două seturi din trei.Între seturi va fi  o pauză de 3 minute.Un set  constă dintr-o repriză „la prindere” şi o repriză „la bătaie”efectuată de fiecare  echipă în  setul respectiv .În pauze se pot schimba 2 jucători de fiecare  echipă ,fie în prima pauză sau în a doua ,sau în fiecare pauză câte un jucător.

Art.7.  Jocul echipei de ,,la prindere,,

O echipă este la prindere atunci când jucătorii ei sunt desfăşuraţi pe teren pe locurile indicate şi încearcă să lovească cu mingea pe jucătorii de la bătaie, care trec prin culoar (teren), sau să prindă mingea bătută de jucătorii de la bătaie. 

După aşezarea lor pe teren jucătorii, poartă următoarele denumiri:                        .

           1)  Fruntaş-jucătorul care acţionează pe toată linia de bătaie,dar poate lovi (ţinti) valabil numai din cerc.

2)  Fundaş-acela care acţionează  pe linia  de fund  ,dar poate lovi (ţinti) valabil numai din cerc.

3) Jucătorii care acţionează din cercurile aflate pe marginea stângă a terenului se numesc  mărginaşii 1 şi 2  de la ducere,

           4)  Iar aceia  care acţionează din cercurile de pe marginea dreaptă a terenului ,mărginaşii 1 şi 2 de la întoarcere.

Atribuţiile acestor jucători sunt  cele prevăzute în regulamentul de joc.

Art.8.  Jocul echipei de „la bătaie”

   O echipă este la bătaie atunci când jucătorii săi trebuie să bată mingea cu bastonul şi apoi să treacă prin culuar (teren), apărându-se pentru a nu fi loviţi de jucătorii echipei de la prindere care ţintesc în ei.

8.1. a) Intrarea jucătorilor în terenul de joc  se va face prin stânga liniei de bătaie  aflată în stânga cercului fruntaşului, denumită tot linia de plecare şi  porţiunea din stânga cercului  fundaşului, denumită linia de întoarcere.

               b).Ieşirea jucătorilor din terenul de joc se va face prin trecerea cu tot corpul peste liniile de sosire ,aflate în dreapta cercului  din dreptul fundaşului şi linia de scăpare ,aflată în dreapta cercului fruntaşului.

8.2. Atunci când echipa se află la bătaie, ordinea de servire sau bătaie este indicată de antrenor sau căpitanul de echipă la începutul reprizei, jucătorul poate efectua bătaia mingii numai după ce în prealabil , a servit un coechipier , excepţie face jucătorul care bate primul.

8.3. În desfăşurarea jocului ,în faţa liniilor de plecare sau întoarcere nu va putea  să stea decât un singur  jucător .La bătaia sau  sosirea celui de-al doilea  jucător , unul dintre ei este obligat  să intre în teren .În caz contrar ,jocul se consideră închis şi arbitrul va introduce  în triunghi  jucătorul îndicat de căpitan.

În terenul de joc , în timpul desfăşurării unei partide de oină ,nu  se pot afla decât cel  mult 2  jucători ,unul venind de la linia de plecare şi altul de la linia de întoarcere .

8.4. a) În timpul jocului , dacă s-a tras într-un jucător de la bătaie aflat  în teren şi mingea a ieşit în afara terenului, jucătorul în care s-a tras va putea să depăşească numai spaţiul în care se află în acel moment ,dacă mingea nu a fost readusă în joc.

 1. b) Dacă în acelaşi spaţiu ( de exemplu careu) se vor  găsi doi jucători ai echipei de la bătaie şi s-a tras într -unul din ei ,după care mingea a ieşit  în afara terenului de joc, numai acesta are dreptul să depăşească spaţiul respectiv ,celălalt jucător ( în care nu s-a tras) va rămâne pe loc, neavând dreptul să beneficieze de avantajul creat de coechipier.
 2.    c)  Dacă în terenul de joc se afla unul sau doi jucători din apărere , în acelaşi spaţiu de joc sau în spaţii diferite si mingea părăseşte terenul de joc din vina jucătorilor de la prindere ,(aruncarea mingii intentionat afara) jucătorii de la apărare aflaţi in teren au voie sa avanseze un spaţiu de joc in direcţia lor de deplasare .

Art.9.  Prinsul la mijloc

Prinsul la mijloc se va efectua după aceleaşi reguli prevăzute în regulamentul de joc în 11, cu specificarea că, în cazul  în care mingea a fost prinsă din zbor de mărginaşul 2 de la ducere sau mărginaşul 1 de la întoarcere (ţinându-se seama de spaţiul determinat de linia de mijloc), prinsul la mijloc se va efectua între cel care a prins mingea şi fruntaş, iar în cazul când  mingea a fost prinsă  de mărginaşul 1 de la ducere sau mărginaşul 2 de la întoarcere ,între aceştia şi fundaş .Dacă mingea a fost prinsă de fundaş ,între acesta şi mărginaşul 1 de la ducere sau 2 de la întoarcere( după caz).

In cazul prinsilui la mijloc se permite numai o singura voleibalare a mingii

Art.10.  Stabilirea rezultatelor

 1. a) Stabilirea rezultatelor se va face după aceleaşi reguli ca la jocul cu 11 jucători, adică se acordă două puncte pentru un jucător lovit , şi puncte suplimentare prin bătaia mingii cu bastonul .

Puncte suplimentare

Se pot obţine doua puncte atunci când :

 • mingea bătută , depăşeşte în traiectoria ei prin aer ,zona de fund
 • mingea bătută , în traiectoria ei prin aer ,depăşeşte linia de fund şi cade în zona de fund (nu a fost prinsă )
 • mingea bătută a fost respinsă în afara terenului, peste zona de fund de un jucător de la prindere

Se  pot obţine un punct atunci când :

 • mingea bătută a fost prinsă în zona de fund
 • mingea bătută trece , în traiectoria ei prin aer peste liniile de margine ale zonei de fund
 • mingea bătută , în traiectoria ei prin aer a fost prinsă în zona de fund şi din elan a ieşit cu mingea în mână, din zonă peste liniile de margine ale liniei de fund
 • mingea bătută a depăşit prin aer linia de fund şi un jucător de la prindere o respinge sau o pasează în teren şi este prinsă . Nu se joaca prinsul la mijloc .

Dacă mingea , în traiectoria ei atinge tavanul sălii, bătaia este anulată şi nu se  obţin puncte suplimentare , indiferent unde cade mingea .

 1. b) Se consideră învingătoare echipa care câstigă două seturi din trei .

Art.11.  Arbitrajul

O partidă de oină în 6 va fi condusă de 2 arbitri  principali .Unul va  acţiona pe partea stângă a terenului de joc şi va supraveghea jocul mărginaşilor 1,2 de la ducere şi fundaş ,iar celălalt jocul mărginaşilor 1,2, de la întoarcere şi fruntaş .Ei  vor semnaliza numai  punctele obţinute de jucătorii pe care îi supraveghează sau  infracţiunile comise de aceştia. Arbitrii nu au voie să intre în terenul de joc.În obţinerea punctelor suplimentare de la bătaie va semnaliza arbitrul în spaţiul căruia s-au realizat punctele ,ţinându-se  seama de linia de centru .Ei vor supraveghea intrările şi ieşirile din teren

Art.12.  Dispoziţii generale

 1. a) Alegerea terenului se va face la începutul meciului , în prezenţa căpitanilor  de echipă şi a arbitrilor (prin aruncarea bastonului pe verticală).
 2. b) Alegerea terenului se va face la începutul primului şi celui de-al treilea set , în prezenţa căpitanilor de echipă şi a arbitrilor (prin aruncarea bastonului pe verticală) fiecare la câte o alegere.

 

-In caz de rănire  sau eliminare a unui jucător , cel rănit sau eliminat va fi înlocuit cu una dintre cele  două rezerve.

-In partidele disputate pentru juniori II si fete se va juca cu mingi şi bastoane pentru fiecare categorie in parte.

 -In timpul unui meci jucătorii nu au voie sa prindă mingea din bătaie sau pasa cu ajutorul echipamentului (şapca. tricou etc.)

65 64 63 62 61 66